Εκτός από τη Γερμανία και η Γαλλία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την μετάβαση σε ένα καθεστώς ενεργειακής έκτακτης ανάγκης.

Μετά τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς που μίλησε για τον ρωσικό ενεργειακό πόλεμο καθώς όπως είπε η Μόσχα χρησιμοποιεί «το φυσικό αέριο ως όπλο» και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Γαλλίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον για πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο στον μελλοντικό σχεδιασμό της.

Με περίπου το 17% της προμήθειας της να προέρχεται από τη Ρωσία, η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι ορισμένοι από τους γείτονές της, αλλά το Παρίσι προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Η διακοπή αναμένεται πάντως να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στη Γαλλία, επειδή η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό, καθώς πολλοί αντιδραστήρες βρίσκονται επί του παρόντος εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

«Νομίζω ότι μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι μια πραγματική πιθανότητα… και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο», είπε στο περιθώριο επιχειρηματικού και οικονομικού συνεδρίου στη νότια Γαλλία ο Λεμέρ.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αγνοήσουμε αυτό το σενάριο», παρατήρησε και κάλεσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.