Ο Μπρουνό Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή τους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση του χειμώνα 2022-2023.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν «κλειδωμένες» για τους καταναλωτές στην Γαλλία, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε μία σειρά ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση του «σοκ του φυσικού αερίου» που συνδέεται με την ρωσο-ουκρανική σύρραξη και τις συνέπειές της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η ανεξαρτησία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία είναι εξαρτημένη κατά 20% για την τροφοδοσία της σε ρωσικό φυσικό αέριο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40%, η Γερμανία είναι στο 55% και ορισμένες χώρες είναι απολύτως εξαρτημένες (…) για παράδειγμα για την Φινλανδία το 100% του ρωσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία», υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο επίσκεψής του στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου Air Liquide στην Νορμανδία προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «συλλογική ευρωπαϊκή λύση» για το θέμα.

Μεταξύ των λύσεων, ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην ανάγκη «επιτάχυνσης της αποθήκευσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι», «στην πλήρωση κατά 90% των αποθεμάτων για την αντιμετώπιση του χειμώνα του 2022».«Η πρόκληση δεν είναι για τώρα, είναι για τον χειμώνα 2022-2023», υπενθύμισε.

«Δεύτερη δυνατότητα: ομαδικές αγορές, από κοινού, για την συγκρότηση μετώπου και την επίτευξη λιγότερο υψηλής ταρίφας», είπε. «Τρίτο πράγμα, η επιδίωξη διαφοροποίησης των προμηθειών» με άλλους παραγωγούς.

Τέταρτη λύση: η βελτίωση της λειτουργίας των τερματικών σταθμών LNG. «Υπάρχουν επτά στην Ισπανία, τέσσερις στην Γαλλία και δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας στην Γερμανία. Μπορούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία των τερματικών σταθμών για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Απέναντι στο «σοκ του φυσικού αερίου», ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην δυνατότητα εκμετάλλευσης της βιομάζας και του βιοαερίου, «εναλλακτικών λύσεων που παράγονται στην Γαλλία και θα επιτρέψουν να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Στην τελική ευθεία οι προτάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ούτως ή άλλως, αναμένονται μέσα στην εβδομάδα σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τη διασφάλιση επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού της αγοράς και τη συγκράτηση της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ε.Ε. προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου και του σεναρίου για διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό αέριο που δεν θεωρείται πάντως το πλέον πιθανό παρά μόνο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, «στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κόψει κάθε δεσμό με την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια, πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό σύστημα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της βουλγαρικής εταιρείας διαχείρισης του δικτύου για παροχή αερίου με αντίστροφη ροή από το σημείο εισόδου του Σιδηρόκαστρου, ενώ σημαντικές (πάνω από 90 γιγαβατώρες) ήταν και οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το ελληνικό σύστημα προς τις διασυνδεδεμένες χώρες.

Επί του παρόντος οι εισαγωγές φυσικού αερίου από όλες τις διαθέσιμες πηγές -και από τη Ρωσία- συνεχίζεται κανονικά ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται η εκφόρτωση 140.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα. Ακολουθούν άλλα δύο φορτία, 70.000 και 40.000 κ.μ. την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Οι εφεδρείες του ελληνικού συστήματος πέρα από τις αποθήκες ΥΦΑ της Ρεβυθούσας περιλαμβάνουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ και την Τουρκία καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.800 μεγαβάτ, με καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ.

Αποφασιστικός θα είναι και ο ρόλος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες -όπως διευκρινίζουν πηγές της επιχείρησης- μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης καθώς δεν έχουν τεχνικά τη δυνατότητα, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου, να αυξομειώνουν την παραγωγή τους για να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του δικτύου και τις διακυμάνσεις της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών (δυνατότητα ευελιξίας έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά). Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για βλάβες που θα έθεταν τις μονάδες επί αρκετές ημέρες εκτός λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της νέας εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις τιμών. Κατά τις πληροφορίες, η εργαλειοθήκη θα επαναλαμβάνει τις συστάσεις για επιδοτήσεις των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που απειλούνται από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ενώ δεν θα αποκλείει κρατική παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ