Τουλάχιστον πέντε μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους στα γαλλικά ύδατα, όταν ανατράπηκε το σκάφος τους. Δεκάδες άλλοι διασώθηκαν από το περιστατικό στο Βιμερέ, στα νότια του Καλαί.

Τέσσερις από τους νεκρούς ήταν από το Ιράκ και τη Συρία.

Ένα άτομο που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Οι διασωθέντες είναι 72, ενώ άλλος ένας είναι τραυματίας, χωρίς να απειλείται η ζωή του.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 02:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας).

Περίπου 70 άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο σκάφος καθώς έφευγε από την παραλία και γρήγορα βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Ένα ρυμουλκό που περιπολούσε στις ακτές μετέβη στο σημείο και βρήκε τα πτώματα.

Δεκάδες πυροσβέστες και πολλά αστυνομικά οχήματα βρέθηκαν στο σημείο για να βοηθήσουν, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Voix du Nord. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ήταν ένα «σπαρακτικό περιστατικό».

Επέμεινε μάλιστα ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για τη Ρουάντα, με το οποίο θα στέλνονται ορισμένοι αιτούντες άσυλο στην αφρικανική χώρα, ήταν «απαραίτητη» για να σωθούν ζωές και να σταματήσουν οι άνθρωποι να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Οι θάνατοι έρχονται μία ημέρα αφότου καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση για φέτος, αναφέρει το BBC. Λόγω του κακού καιρού τα πλοία με τους μετανάστες είχαν να διασχίσουν την Μάχγη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι μετανάστες που πέρασαν στη Βρετανία είναι για το 2023 τουλάχιστον 29.437, σύμφωνα με τα μη οριστικά στοιχεία. Είναι αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις 45.774 διελεύσεις για ολόκληρο το 2022.

Διαβάστε ακόμη: