Για τον 61άχρονο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ, αποτελεί το πρώτο ταξίδι εκτός Μέσης Ανατολής μετά τον Μάιο, οπότε ανήλθε στην προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το φλέγον ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης, με το πολιτικό γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει πως «σήμερα, πρόκειται να ανακοινωθούν εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφορικά με τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που θα αποστέλλονται στη Γαλλία».

Η Γαλλία, όπως ακριβώς και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, επιδιώκει «να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού» λόγω των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια εντάσσονται στις περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να μη διατυπώσει ένσταση επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθούν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων («ταξινομία»).

Η υπό συζήτηση ένταξη, θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις. Αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις ούτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πρόταση της Επιτροπής για την ταξινομία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την πρόταση να μην συμπεριληφθούν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στην ταξινομία, η οποία στην ψηφοφορία συγκέντρωσε 278 ψήφους, ενώ απαιτούντο 353 ψήφοι ευρωβουλευτών για την έγκριση.