Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία συμφωνούν ότι η Ε.Ε. θα συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια μαζί με το φυσικό αέριο στην κατηγορία της πράσινης ενέργειας, θεωρώντας πως δεν είναι σαν τις άλλες ρυπογόνες μορφές ενέργειας. Ο επίτροπος Ενιαίας Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε πως το φυσικό αέριο δεν είναι η ιδεώδης πηγή ενέργειας, αλλά είναι πάντως καλύτερη από τον γαιάνθρακα.

Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο επίτροπος είπε «αν δεν θέλετε πυρηνική ενέργεια, πρέπει να είστε πραγματιστές και όχι να προβάλλετε ιδεολογικές εμμονές». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η ατομική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα».

Η ενεργειακή κρίση που ζούμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και οι επιτακτικές ανάγκες για τη μετάβαση σε μια οικονομία πράσινης ενέργειας, έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν και να χρήζουν απαντήσεων πολλά ερωτήματα.

Έχει γίνει περισσότερο ασφαλής σε σχέση με το παρελθόν; Βρέθηκε λύση για τα πυρηνικά απόβλητα; Είναι εφικτό να υπάρξει απόλυτο στεγανό σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τεχνολογιών και υλικών για τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων; Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να χαρακτηριστεί «πράσινη», όπως ζητούν ορισμένες πλευρές και αρκετές χώρες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες εγκαταστάσεις από προγράμματα της Ε.Ε.;

Η χρήση πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν έφυγε ποτέ από την αντίληψη και τη στρατηγική ορισμένων κρατών, με κύριο εκπρόσωπο στην Ευρώπη τη Γαλλία, τη Βρετανία και δευτερευόντως τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι χώρες αυτές, όχι μόνον διαθέτουν, ειδικά η Γαλλία, μεγάλο αριθμό πυρηνικών σταθμών οι ίδιες, αλλά αποτελούν εξαγωγείς τέτοιων τεχνολογιών και κατασκευαστές μονάδων. Αυτές είναι κυρίως οι πλευρές, που αξιοποιώντας τις πιεστικές ανάγκες της πράσινης μετάβασης και τις τρέχουσες καταστάσεις τις οποίες έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο τη χρησιμότητα της πυρηνικής ενέργειας.

Προκειμένου, δε, να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους η δημιουργία τέτοιων νέων μονάδων, ζητούν να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια, στη σχετική στρατηγική της Ε.Ε., ως «πράσινη», η οποία δεν δημιουργεί εκπομπές με ανθρακικό αποτύπωμα. Προβάλλουν, επίσης, τη βελτίωση των τεχνολογιών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Το σχετικό αίτημα έρχεται να συνδυαστεί με την απαίτηση άλλων πλευρών να κριθεί ως πράσινη ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Από την άλλη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλοί ειδικοί επιμένουν πως έχουμε να κάνουμε με προσπάθεια «πράσινου ξεπλύματος» –greenwashing– της πυρηνικής ενέργειας, η οποία παραμένει πάντα επικίνδυνη, καθώς και του φυσικού αερίου. Κι αυτό προκειμένου να υπάρξει κοινοτική χρηματοδότηση, με υποτίμηση των κινδύνων που εξακολουθεί να περιέχει η πρώτη και με πρόσδεση στο φυσικό αέριο για περισσότερα χρόνια από την τριακονταετία, που θεωρητικά θα διαρκέσει η μεταβατική φάση, μέχρι την πλήρη επικράτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της κοινωνίας του «Πράσινου Υδρογόνου».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζει ήδη τις προτάσεις για τη στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας στην Ε.Ε., με τις συνήθεις διαφωνίες, που άνοιξαν τη κόντρα μεταξύ φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, που σημειωτέον η πλειοψηφία των 17 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες, θεωρεί πως συνεισφέρει στη κλιματική αλλαγή και εντάσσεται στις βιώσιμες επενδύσεις.