«Κολοσσιαίες» χαρακτήρισε ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν, τις επενδύσεις που χρειάζονται στην πυρηνική ενέργεια, τα επόμενα 30 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται επενδύσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ η επόμενη γενιά θα απαιτήσει 500 δισ. ευρώ από τώρα και έως το 2050, σύμφωνα με τα όσα είπε στη γαλλική εφημερίδα Journal Du Dimanche.

«Η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει σε μία βιομηχανική επανάσταση πρωτοφανούς κλίμακας», εκτίμησε ο Μπρετόν.

Οι δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου έρχονται αφότου η Ε.Ε. παρουσίασε τα σχέδιά της να επιτρέψει σε κάποια projects φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηρισθούν ως πράσινες επενδύσεις. Το σχετικό σύστημα ταξινόμησης, γνωστό ως taxonomy, προκαλεί αντιδράσεις από βουλευτές των Πρασίνων και περιβαλλοντικές ομάδες.

Ο Μπρετόν ανέφερε ότι η πυρηνική ενέργεια, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, θα είναι κρίσιμες για την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2050.