Την καθέλκυση της φρεγάτας χαιρετίζει σε ανάρτηση του στο Facebook o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο “Κίμων”, η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!»

Στην ίδια ανάρτηση ο πρωθυπουργός συμπληρώνει πως «πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι «παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών. Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!»

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί πραγματοποιήθηκε στο Λοριάν της Βρετάνης η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI (Belh@rra) του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Κίμων F-601».

Είναι ένα νεό σημαντικό βήμα αυτή η καθέλκυση για την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την ξενάγησή του στην φρεγάτα και τόνισε πως αυτές οι φρεγάτες νέας γενιάς είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

Στην ομιλία του ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Είναι ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα και ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια. Η φρεγάτα «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυναμεις και τους Ελληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την παραδoση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα και αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και περα από αυτήν.

Η παρουσία μου όμως εδώ αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και την αμοιβαία δέσμευση των δύο χωρών για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Είναι ένα πολύπλοκλο και σύνθετο πρόγραμμα η ναυπήγηση των φρεγατών αυτών και θέλω να ευχαριστήσω και τον προκάτοχό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί αυτός έφερε σε πέρας τη μεγάλη αυτή συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασια στον τομέα της Αμυνας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, που πέρα από τις φρεγάτες επεκτείνετε στα αεροσκάφη Rafale αλλά και στα πρώτα εξοπλισμένα drone. Αναφέρθηκε επίσης στις στις ισορροπίες στη Μεσόγειο η οποία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα που έχει «διαφορετικές ανάγκες», όπου οι δύο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο.

Στην ομιλία του ο CEO του Naval Group, Pierre Eric Pommelet ευχαρίστησε την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη να αναθέσουν στη Naval τη ναυπήγηση των φρεγατών και τόνισε την συνεργασία της εταιρείας με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Υπογράμμισε ότι πάνω από 1500 συνεργάτες δούλεψαν μαζί για το συγκεκριμένο πλοίο και είπε πως η φρεγάτα «Κίμων» ανοίγει με νέα σελίδα με την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι πως ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ομιλία του στα Ελληνικά και χειροκροτηθηκε γι΄αυτο.

Διαβάστε ακόμη: