Ένα πλήρες χειρόγραφο του διάσημου μυθιστορήματος «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ βγαίνει σε πλειστηριασμό σήμερα στο Παρίσι, περιβεβλημένο από κάποιο μυστήριο, καθώς θεωρείται μεταγενέστερο της έκδοσης του βιβλίου.

Η αξία αυτού του σπάνιου χειρογράφου, το οποίο δημοπρατείται από τον οίκο Tajan, έχει εκτιμηθεί από 500.000 ως 800.000 ευρώ.

Ο Αλμπέρ Καμύ, βραβευμένος το 1957 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δημιουργεί σύγχυση με αυτό το χειρόγραφο των 104 σελίδων που έχει γράψει ολόκληρο με το χέρι του και το οποίο είναι δεμένο με μαύρο δέρμα. «Η ιστορία του και η ακριβής χρονολόγησή του παραμένουν μυστηριώδεις», υπογραμμίζει ο οίκος δημοπρασιών στην παρουσίαση του χειρογράφου.

Ο Καμύ τελειώνει το χειρόγραφο γράφοντας μια πιθανόν ψευδή χρονολογία, «Απρίλιος 1940».

«Ο Ξένος» είχε γραφτεί πράγματι εκείνη την εποχή στο Παρίσι και διορθωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο 1941, πριν κυκλοφορήσει το Μάιο 1942 από τις εκδόσεις Gallimard. Όμως οι ειδικοί στον Καμύ εκτιμούν ότι το χειρόγραφο αυτό είναι ιδιαίτερου τύπου, αφού φέρεται ότι χρονολογείται το 1944, αν πιστέψουμε τη μαρτυρία της συζύγου του συγγραφέα, της Φρανσίν Καμύ, και διάφορες ενδείξεις.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς ο Αλμπέρ Καμύ έγραψε για κάποιον βιβλιόφιλο και αποδίδοντας σημασία στις λεπτομέρειες ένα χειρόγραφο, το οποίο μοιάζει με αυτά που κλασικά προηγούνται της έκδοσης ενός μυθιστορήματος.

Μερικά αποσπάσματά του είναι «καλυμμένα με μουντζούρες, προσθήκες ανάμεσα στις αράδες και μέσα στα περιθώρια, όλα αυτά διάστικτα με τόξα και παραπομπές» και «ο Καμύ συνθέτει στα περιθώρια 14 σκίτσα, που μοιάζουν σε μερικές περιπτώσεις με κρυμμένα αστεία», αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.

Ο συγγραφέας επιβιώνει με ισχνούς πόρους στο Παρίσι της κατοχής. Και το όνομα του πρώτου αγοραστή του χειρογράφου δεν είναι γνωστό.

Αυτό το πολύ μεγάλης αξίας κομμάτι έχει ήδη βγει δύο φορές σε πλειστηριασμό, το 1958 και το 1991. Μετά τη χρονολογία αυτή, ανήκει σε ένα συλλέκτη, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί.

«Ο Ξένος», ένα βιβλίο που τυπώθηκε αρχικά σε 4.400 αντίτυπα, έγινε μπεστ-σέλερ και στη συνέχεια αναδείχθηκε σε ένα από τα κλασικά έργα της γαλλικής λογοτεχνίας, με πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων.

Ένας νεαρός Αλγερινός εργαζόμενος σε γραφείο, ο Μερσώ, αφηγείται σ’ αυτό ένα φόνο τον οποίο διέπραξε για λόγους που παραμένουν αόριστοι και με θύμα έναν Άραβα, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται ποτέ.

Διαβάστε ακόμη