Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.

H G7 αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

G7: Σε πρώτο πλάνο η χρηματοδότηση στόχων για το κλίμα και η εκπαίδευση των κοριτσιών - Εφημερίδα Γνώμη Υπεύθυνη ενημέρωση

Google- Amazon επηρεάζονται

Μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται από την απόφαση είναι οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Amazon, η Google και το Facebook.

Η συμφωνία στοχεύει στο να τερματίσει μια δεκαετή «κούρσα προς το ναδίρ» (race to the bottom) κατά την οποία οι χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν τις μεγάλες πολυεθνικές με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές.

Αυτό, με τη σειρά του, κόστισε στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, η έλλειψη των οποίων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τώρα που χρειάζονται επειγόντως τα κεφάλαια για να πληρωθεί το τεράστιο κόστος στήριξης των οικονομιών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τελικής συμφωνίας που περιήλθε σε γνώση του Reuters, οι υπουργοί της G7 δήλωσαν ότι δεσμεύονται σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο «τουλάχιστον 15%».