Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 καταδίκασαν με δριμύτητα την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας. Μόνο η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι δυτικές χώρες απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν με δριμύτητα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και ότι επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στο κείμενο που μνημονεύει την διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την διατήρηση της ενεργειακής και της επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Υπήρξαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές αξιολογήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων», αναφέρεται στο κείμενο.

Η έκβαση της συνόδου ήταν αντίστοιχη εκείνης του Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο όταν η Ινδονησία είχε εκδώσει τελική διακήρυξη με την παραδοχή της διάστασης απόψεων.

Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» το τελικό ανακοινωθέν να καταδικάζει την Ρωσία.

Η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν «η πλατφόρμα της G-20 να χρησιμοποιηθεί για την συζήτηση πολιτικών θεμάτων», σύμφωνα με πηγές της συνόδου.

Η Ινδία τήρησε ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να επιρρίψει στην Ρωσία την ευθύνη για την εισβολή, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της τροφοδοσίας της με ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ινδία και η Κίνα περιλαμβάνονται στις χώρες που απείχαν κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης στον ΟΗΕ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τον πόλεμο.