Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη Βουλή, ανακοίνωσε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καμερών στα γήπεδα και την υιοθέτηση ενός σύγχρονο πλαισίου με νομοθετική πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνει και την ταυτοπροσωπία.

Ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε το κενό -και νομοθετικό- που υπήρχε στη λειτουργία των καμερών αλλά και στις ατελέσφορες προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη της ταυτοπροσωπίας.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, «Υπήρχε κενό και στις κάμερες και η νομοθεσία που λένε ότι υπήρχε, δεν υπήρχε. Η νομοθεσία για τις κάμερες καταργείται πλήρως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας, αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή την καλή του πρόθεση. Θέσπισε την κάρτα του φιλάθλου δεν πέτυχε. Καταργείται όλη η νομοθεσία, ήταν ατελέσφορο. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ, θα δείτε την ταυτοπροσωπία στο νέο νομοσχέδιο. Θα ξέρουμε ποιοι μπαίνουν στα γήπεδα με όνομα και επίθετο».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ωστόσο, οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν κύκλο τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Μιχάλη Κατρίνη του ΠΑΣΟΚ να λέει: «μετά από κάθε νεκρό έχουμε εξαγγελίες μέτρων για την καταπολέμηση της βίας. Και μια κυβέρνηση που απλώς παρακολουθεί σαν θεατής σε αγώνα. Και βία δεν υπάρχει μόνο σε αθλητικούς χώρους. Έχουμε ραντεβού θανάτου στον δρόμο».

«Ήταν επικοινωνιακή η προσέγγιση για τη βία. Αναφερθήκατε σε αυτό σα να μην ήσασταν κυβέρνηση 4 χρόνια», είπε από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Γαβρύλος και πρόσθεσε: «τι καταφέρατε με το χθεσινό show που κάνατε; Τι στοιχεία δώσατε στον Άρειο Πάγο, και δεν τα πήγατε νωρίτερα πριν το θανατηφόρο συμβάν; Τι αποκρύπτατε όλους αυτούς τους μήνες».

Με τη σειρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τις ΠΑΕ και να κάνει έλεγχο ή να επιβάλει ποινές. «Βάζετε οριζόντια μέτρα και τιμωρείτε τους συλλόγους που δεν έχουν καμία σχέση. Δεν θέλετε να ασχοληθείτε με τη βία και τους ισχυρούς», είπε.

«Η κυβέρνηση βάζει αντίπαλο την οπαδική βία. Θέλουμε να δώσουμε λύσεις και όχι απλά να προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις ευθύνες. Η πολιτεία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης με τον κ. Βρούτση να επανέρχεται και να τονίζει: ««για τις κάμερες που λέτε, υπήρχε νομοθεσία , πλημμελής όμως. Δεν ήταν υψηλής ανάλυσης δεν υπήρχε ηλεκτρονική εποπτεία. Πρέπει να το αλλάξουμε. Η νομοθεσία ήταν ατελής. Επί πέντε χρόνια γιατί δεν κάνατε την κάρτα φιλάθλου; Σήμερα με την τεχνολογία και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης θα λυθεί μια και για πάντα το πρόβλημα. Δεν θα είναι από πίσω η αστυνομία, άρα βρίσκουμε λύσεις».

Διαβάστε ακόμη: