Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι θα ξεπεράσει την επίσημη εκτίμηση της Τράπεζας για ρυθμούς 3.2%, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να φθάσουν στο 100% των επιπέδων του 2019, έναντι του 80% που είχε προβλεφθεί.
«Η ανάπτυξη του 3.2% είναι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, όμως, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα, ήτοι τα τουριστικά, θα βρεθούν στο 80% των εσόδων του 2019», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξη στο Bloomberg.
«Φαίνεται ότι θα είναι κοντά στο 100%· επομένως, το 3.2% ίσως είναι στο κατώτερο όριο των πιθανοτήτων».
Ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην απειλή διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Η Ελλάδα, πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση σε αυτό το σενάριο», υποστήριξε.
«Στη χώρα, υπάρχουν αρκετά διαφοροποιημένες πηγές φυσικού αερίου, LNG, ενώ έχει προετοιμασθεί εδώ και πολλούς μήνες. Αν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία διακοπούν εντελώς, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί πολύ, ωστόσο, δε θα γίνει αρνητικός», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Το νέο «εργαλείο» της ΕΚΤ
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ίσως δε χρειασθεί να ενεργοποιηθεί, εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μία «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία ελπίζει ότι θα εκπλήξει θετικά τις αγορές.
«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι εάν πείσουμε τις αγορές πως αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ίσως να μην το χρειαστούμε. Θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο», εντόπισε.
Ο κ. Στουρνάρας ισχυρίσθηκε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβραδύνει προς το τέλος του έτους και να πλησιάζει τον στόχο του 2% το 2024.
«Δε μπορώ να σας πω πού θα κορυφώσει, γιατί εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι δε μετρώνται να μετρηθούν με μοντέλα. Πιθανώς να εξαρτάται από γεωπολιτικές εκτιμήσεις», συμπλήρωσε.
Τέλος, προέβλεψε ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση.
«Υπάρχουν άνεμοι στασιμοπληθωρισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν παρουσιάζει ακόμη αυτό το φαινόμενο. «Όμως, για την ώρα, δεν περιμένουμε αρνητική ανάπτυξη για εφέτος ή το επόμενο έτος».