Δεν υπάρχει μυστικό για τη μείωση της φοροδιαφυγής, δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Όπως τόνισε, υπάρχει σκληρή δουλειά και σχέδιο, που εφαρμόζεται με αφοσίωση και επιμονή όλα αυτά τα χρόνια. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει διαδραματίσει η ψηφιοποίηση της Φορολογικής Διοίκησης, με το ελληνικό σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών να κατατάσσεται -όπως σημείωσε- ανάμεσα στα πιο ώριμα διεθνώς, αποτελώντας μάλιστα παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Η μείωση του κενού ΦΠΑ από 29% το 2017 στο 13,7% το 2022 αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, χαρακτηριστική απόδειξη της προόδου αυτής. Επιπλέον, στάθηκε στη διεθνή αναγνώριση που λαμβάνουν οι προσπάθειες της ΑΑΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται και από διεθνείς οίκους, όπως η Moody’s. Όπως επεσήμανε, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Φορολογικής Διοίκησης έχει συμβάλει ουσιαστικά στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων για τη χώρα, στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δυνατότητες που προσφέρει η φορολογική τεχνολογία, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που συζητάμε όλοι. Υπάρχουν κίνδυνοι από την πρόωρη και υπερβολική εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά της, όμως δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία — ειδικά σε μια χώρα και μια ήπειρο με έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ο κ. Πιτσιλής πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται ήδη τόσο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, μέσω διαγνωστικών μοντέλων που εντοπίζουν ύποπτη συμπεριφορά, όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη χρήση αξιόπιστων ψηφιακών βοηθών (chatbots).

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Καμινάρης, Εταίρος και Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, επισημαίνοντας ότι η ψηφιοποίηση φαίνεται να αποδίδει καρπούς, κυρίως μέσα από τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Όπως σημείωσε, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της υποχρεωτικής διαβίβασης των λογιστικών στοιχείων και βιβλίων των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, παρουσίασε ευρήματα από νέα έρευνα της EY Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 124 εταιρείες στη χώρα μας και αναμένεται να ανακοινωθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 8 στους 10 συμμετέχοντες θεωρούν κορυφαία προτεραιότητα τη συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.

Επιπλέον, 6 στους 10 ερωτηθέντες δίνουν έμφαση στην αυτοματοποίηση των εσωτερικών τους διαδικασιών, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις επενδύει ήδη στην τεχνητή νοημοσύνη και την αξιοποίηση δεδομένων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις φορολογικής συμμόρφωσης και reporting.

Παρά τη διαπίστωση ότι ο φορολογικός κίνδυνος αυξάνεται, 8 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον τρόπο διαχείρισης των διαφορών τους με τις φορολογικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη: