«Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός χθες (11/06) και αυτό που κάνουμε σταθερά, όλο το τελευταίο διάστημα, είναι να παρακολουθούμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα την ένταση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν εφησυχάζουμε και δε θα μπορούσαμε να το πράξουμε αυτό», ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση καταγράφει την αυξανόμενη ένταση της τουρκικής πλευράς και πως η χώρα έχει σταθερή και «καθαρή» στρατηγική.

«Έχουμε μία πολυσχιδή διπλωματία με τις γειτονικές μας χώρες, τους εταίρους, τους συμμάχους, τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου, έχοντας ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της απήχησης των θέσεών μας.

Από τις αρχές της εβδομάδας, όλες οι χώρες έχουν στη διάθεσή τους, χάρτες που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι αποδομούν με στοιχεία, το έωλο και το ανιστόρητο των τουρκικών ισχυρισμών», επεσήμανε εν συνεχεία.

«Στο σκέλος της αποτρεπτικής μας πολιτικής, η χώρα έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις σταθερά το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση.

Έχει συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης με σημαντικές και σπουδαίες δυνάμεις, μία αποφασιστική εξωτερική και εσωτερική πολιτική, με αυτοπεποίθηση, που μας επιτρέπει να μην εγκλωβιζόμαστε σε εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής και να εκπέμπουμε τα δικά μας μηνύματα», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

«Η χώρα δεν πανικοβάλλεται, δεν ετεροπροσδιορίζεται, τίποτα και κανένας δε μπορεί να πλήξει την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας. Βρισκόμαστε εδώ, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως:

«Δεν έχουμε μονάχα το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, αλλά και τους συμμάχους στο πλευρό μας. Αυτό έχει εκφραστεί πάρα πολλές φορές συμβολικά, σημειολογικά και ουσιαστικά, με επίσημες τοποθετήσεις.

Πρόσφατα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Γερμανός Καγκελάριος μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος.

Θυμόμαστε όλοι την αποδοχή των απόψεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Υπάρχει μία ομόθυμη καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι τόσο στον δεσποτισμό, όσο και τον αναθεωρητισμό».

Αναφορικά με τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως υπάρχουν πολλές ερμηνείες και ανέφερε ότι διαχρονικά, η Τουρκία διακατέχεται από τέτοιου είδους αντιλήψεις, σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και τον αναθεωρητισμό.

Μίλησε, επίσης, για την άθλια οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς και για την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Τουρκία αυτήν την ώρα βιώνει μία σειρά από απορρίψεις, σε ό,τι αφορά τη διεθνή της εκπροσώπηση.

«Είναι δυνατόν πριν πάει κάποιος στην κάλπη για να ψηφίσει, σε οκτώ / δέκα μήνες από τώρα, το 2023, να μη λάβει υπόψη του ποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι μέσα σε περιόδους που οι καταιγίδες έρχονται η μία μετά την άλλη;», προσέθεσε και υποστήριξε πως «επιδιώκουμε και ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευθούν, για να έχουμε μία αυτοδύναμη Ελλάδα».

Για τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που τα ερμηνευτικά του εργαλεία πάσχουν και οι προβλέψεις του πέφτουν έξω. Η χώρα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, σε όλη την Ευρώπη».

«Το πρόβλημα συνεχίζεται εντονότερο. Αντίστοιχη θα είναι και η απάντηση και η στήριξη της κυβέρνησης, πάντοτε, μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών, για να μην τινάξουμε στον αέρα την οικονομία.

Με δεδομένο ότι τέλος Ιουνίου τελειώνουν τα μέτρα, νομίζω ότι δεν απέχουμε πάρα πολύ από τις ανακοινώσεις. Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν μόνο του και δεν αγνοούμε τις ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», ολοκλήρωσε.