«Το 2022 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο, καθώς οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης έβαλαν στο ραντάρ των ξένων επενδυτών του ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε με νέα στελέχη, με φρέσκιες ιδέες και εξωστρέφεια με στόχο την ενδυνάμωση της αγοράς, την προσέλκυση νέων εταιρειών και την προσφορά περισσότερων προϊόντων».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Γιώργος Χαντζηνικολάου στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Οι καλύτερες μέρες για την οικονομία και το χρηματιστήριο είναι μπροστά μας. Υπάρχει αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2023, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα κινείται αντικυκλικά, βρισκόμενη στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου βασισμένου στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στην κατανάλωση και τις μεταρρυθμίσεις. Η λήψη επενδυτικής βαθμίδας θα επιδράσει θετικά. Η ανάπτυξη θα έρθει σε κάθε περίπτωση, αλλά ο βαθμός της θα εξαρτηθεί από τη θέληση της κοινωνίας για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι προοπτικές για το ΧΑ διαγράφονται πολύ καλές, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης μεταβαίνουμε σε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑE Γιάννος Κοντόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για πολύ καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εισηγμένης. Μεταξύ πολλών άλλων, ο CEO της ΕΧΑE:

  • Εκτίμησε ότι οι φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών θα ξεπεράσουν τα τρία δισ. ευρώ, έναντι των 2,4 δισ. του 2022 που ήταν η υψηλότερη επίδοση από το 2009.
  • Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, πέρα από την επανάληψη του road show στο Λονδίνο, έχουν προγραμματιστεί τρία road shows που αφορούν τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (13 Ιουνίου στη Γενεύη, 22 Ιουνίου στο Παρίσι και 31 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη.

Επενδυτική βαθμίδα-Αναβάθμιση ΧΑ

Μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, Ο Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε στη σειρά κινήσεων που γίνεται προκειμένου το ΧΑ να αναβαθμιστεί και να επανέλθει στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές. Ειδικότερα, θεώρησε ως προϋπόθεση τη λήψη επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, καθώς και την εκπλήρωση κάποιων δυναμικών κριτηρίων που αφορούν τον αριθμό των εισηγμένων με υψηλή κεφαλαιοποίηση και απαιτούμενη διασπορά. Όσο το ΧΑ υπεραποδίδει έναντι των σημερινών αναπτυγμένων αγορών, τόσο περισσότερο θα πληρείται το συγκεκριμένο κριτήριο. Ζητούμενο επίσης αποτελεί να θεωρήσουν το ΧΑ ως αναπτυγμένη αγορά και οι μεγάλοι διεθνείς «παίκτες» όταν ερωτηθούν σχετικά.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CEO της EXAE θα απαιτηθούν γύρω στους 14 μήνες μέχρις ότου ανακοινωθεί ουσιαστικά η αναβάθμιση του ΧΑ και από εκείνη τη στιγμή άλλοι περίπου 12 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία. Ωστόσο, δεν θα απαιτηθεί να περάσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι να φανούν οι όποιες επιδράσεις. «Εκτιμώ ότι ένα ποσοστό γύρω στο 70% των επενδυτών θα αρχίσει να θεωρεί ως αναπτυγμένη την ελληνική κεφαλαιαγορά και να δρα αναλόγως με τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατά κύριο λόγο ένα δωδεκάμηνο πριν την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας» (δηλαδή περίπου σε 14 μήνες από σήμερα).

Φορολογικά κίνητρα

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ η κυβέρνηση έχει ήδη δεχτεί μια σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υπέρ της κεφαλαιαγοράς (π.χ. μηδενισμός του φόρου επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων, μείωση στο 0,1% του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών) τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στο 2023, ή έστω στις αρχές του 2024.

Πέραν αυτών ωστόσο, η ΕΧΑE έχει θέσει και μια σειρά άλλων αιτημάτων προς την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο «μακροπρόθεσμος επενδυτικός λογαριασμός», ο οποίος θα λειτουργεί με μια παρόμοια μορφή με αυτή που λειτουργούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στο εξωτερικό (αφορολόγητες καταβολές και μικρός συντελεστής επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια της ρευστοποίησης).

«Πιστεύω πως ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να επιστρέψουν οι Έλληνες επενδυτές στο ΧΑ είναι η λήψη φορολογικών κινήτρων για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις» σημείωσε ο Γ. Κοντόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα