Ο φετινός χειμώνας αναμένεται πολύ δύσκολος για το επιχειρείν, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας αλλά και του κύματος της ακρίβειας που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του. Ειδικά το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί, κάτι που προκαλεί επιπλέον πιέσεις στις επιχειρήσεις καθώς επηρεάζει το συνολικό κόστος λειτουργίας τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν και η αποπληρωμή του είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, η οποία γίνεται δυσκολότερη εξαιτίας και των μειωμένων τζίρων των επιχειρήσεων. Πώς να καταφέρει ένας επαγγελματίας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του όταν τα έξοδα είναι τριπλάσια και οι εισπράξεις αισθητά λιγότερες;
Από τη μέγγενη της ακρίβειας δεν ξεφεύγουν βέβαια και τα νοικοκυριά. Τουλάχιστον ανακοινώθηκαν κάποια επιπλέον μέτρα στήριξης για ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως για τους χαμηλοσυνταξιούχους ή για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, κάτι που βρίσκει τα επιμελητήρια απόλυτα σύμφωνα. Κάθε ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λειτουργεί θετικά για όλη την οικονομία, άρα και για την επιχειρηματικότητα.
Όμως ως εκπρόσωποι των επιχειρήσεων περιμένουμε να δοθεί κάποια στήριξη και προς αυτές. Υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Είναι νωπές οι πληγές από τη δεκαετή οικονομική κρίση που έχει προηγηθεί, ενώ συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί η πανδημία. Έχουν εξασθενήσει δηλαδή οι αντοχές των επιχειρήσεων και όσο δεν εφαρμόζονται στοχευμένα μέτρα για την ανακούφισή τους, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη μελλοντική λειτουργία τους.
Μία πλήρη εικόνα της αγοράς δίνει και η Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε μέσα στο 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 δραματική μείωση του κύκλου εργασιών τους. Μάλιστα με την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρατηρούμε σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως σε εστίαση και λιανεμπόριο, πτώση τζίρου που φτάνει το 40%.
Εννοείται ότι όλοι μας, επιμελητήρια και επιχειρήσεις, έχουμε ταχθεί υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και προτρέπουμε το κοινό για την επέκταση των εμβολιασμών. Αν είχαν προχωρήσει δεν θα θρηνούσαμε σήμερα τόσα θύματα, ούτε θα λαμβάνονταν περιοριστικά μέτρα που θα επηρέαζαν σε τόσο μεγάλο βαθμό το επιχειρείν.
Στο σημείο που βρισκόμαστε μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε τα λουκέτα των επιχειρήσεων, είναι να σταθεί δίπλα τους η Πολιτεία. Η στήριξη αυτή δεν σημαίνει να δοθούν επιπλέον χρήματα. Αρκεί να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η μετάθεση των άμεσων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων ένα χρόνο μετά, η μείωση του ΦΠΑ βασικών αγαθών στο 6% από το 13% που είναι σήμερα και να μην περάσει ο ΕΦΚ στο ποσοστό αύξησης της τιμής των καυσίμων. Είναι ανάγκη βέβαια να δημιουργηθεί και ένα πλέγμα προστασίας των επιχειρήσεων ώστε να αντέξουν τα νέα αυξημένα κόστη της ενέργειας.
Μέλημά μας είναι να κρατήσουμε «ζωντανές» τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο βασικός στόχος της ΚΕΕΕ και όλων των επιμελητηρίων. Και εφόσον επιτευχθεί, θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα και οι προοπτικές ανάπτυξής τους.
Γ. Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. και του Ε.Ε.Α.