Η μακρά διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και οι εκτεταμένες οικονομικές συνέπειές της έχουν φέρει τις επιχειρήσεις – ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες– σε οριακό σημείο.

Η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με κλείσιμο εστιατορίων, καφέ και μπαρ για 24 ώρες, αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον κλάδο που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την καταιγίδα του κορωνοϊού, με τις επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, με κρατική εντολή, επί πολλούς μήνες, συσσωρεύοντας υποχρεώσεις, τις οποίες θα κληθούν σύντομα να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρία OPINION POLL, στα τέλη του 2020, το 41,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωναν ως «πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν».

Οι πρόσφατοι νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους συρρικνώνουν κι άλλο την πελατεία των καταστημάτων εστίασης και τα έσοδά τους, που πλήττονται ταυτόχρονα από το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από μέτρα στήριξης του κλάδου, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας.

Η νέα, ωστόσο, έξαρση και η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων δυσχεραίνουν κι άλλο τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, καθιστώντας αναγκαία την περαιτέρω ενίσχυσή τους για να αποφευχθούν τα «λουκέτα».

Δεν είναι παράλογο ο κλάδος να ζητά στοχευμένα μέτρα, όπως μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξη του 2ου μεγαλύτερου κλάδου της οικονομίας με περίπου 80.000 επιχειρήσεις και 330.000 εργαζόμενους, αλλά και συνολικά των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πλήττονται από τα όποια περιοριστικά μέτρα, έχοντας πια –20 μήνες μετά την πανδημία– μηδαμινές αντοχές.

Αν θέλουμε, ωστόσο, να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα, ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός. Εκεί πρέπει όλοι να εστιάσουμε. Η επιμελητηριακή κοινότητα θα συνεχίσει να είναι παρούσα και συμμέτοχη στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, για μία κοινωνική και οικονομική ζωή χωρίς covid περιορισμούς.