Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο θέμα του φυσικού αερίου προετοιμάζεται και η Ελλάδα μετά τον αποκλεισμό τροφοδοσίας της γειτονικής Βουλγαρίας από τη Ρωσία.

Αργά το μεσημέρι σήμερα έχει συγκληθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να καταρτιστεί πρόγραμμα ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας αλλά και συνδρομής προς τη Βουλγαρία.

Είναι πλέον φανερό πως η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη χώρα αποκοπής, αν και εισάγει μεγάλες ποσότητες μέσω Τουρκίας.

Η χώρα μας έχει χρονικό περιθώριο μέσα στο Μάιο για να πάρει τις αποφάσεις της σε ότι αφορά στον τρόπο πληρωμής. Υπάρχει όμως το άμεσο θέμα αρωγής προς τη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα θα δώσει το Μάιο στην Βουλγαρία φυσικό αέριο ίσο με περίπου 50.000 Μεγαβάτ ημερησίως ενώ θα ζητήσει επιπλέον ποσότητες αζέρικου αερίου μέσω του αγωγού Turk Stream, όπως έχει το συμβατικό δικαίωμα.

Πάντως η κατανάλωση φ.α. στη Βουλγαρία κινείται σε λογικά επίπεδα σήμερα και θα μειωθεί λόγω καιρικών συνθηκών το Μάιο, άρα η κάλυψη της γείτονος δεν είναι μείζον πρόβλημα.

Από τον Οκτώβριο πάντως η κατάσταση θα χειροτερέψει απότομα και χρειάζονται ριζικές λύσεις.

Η Βουλγαρία για παράδειγμα κατανάλωνε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο ρωσικού αερίου που τώρα κόβεται.

Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία εξετάζει η κυβέρνησηΑποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία εξετάζει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα προετοιμάζεται και η ίδια για τα χειρότερα.

Κινήσεις απάντησης είναι η προμήθεια 4ης πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, το κλείσιμο επιπλέον φορτίων LNG, η πλήρης λειτουργία με ντίζελ των πέντε μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών, και η σημαντική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής.

Στο κρίσιμο θέμα του λιγνίτη, τα ορυχεία έχουν αυξήσει τη παραγωγή τους, με 5.000 επιπλέον τόνους την ημέρα για τις μονάδες Μελίτης και Αγ. Δημητρίου, και 7.500 τόνους για τη Μεγαλόπολη.

Φέτος και του χρόνου η εξόρυξη λιγνίτη θα αυξηθεί τουλάχιστον 50% και θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια τόνους από σχεδόν 11 που είναι σήμερα.

Η παραγόμενη λιγνιτική ενέργεια θα ξεπεράσει τις 7 Τερραβατώρες από 4,5 που είναι σήμερα. Αυτή τη στιγμή όμως οι 7 λιγνιτικές μονάδες δεν καίνε λιγνίτη για οικονομία, αλλά στοιβάζουν απόθεμα για ώρα περίοδο συναγερμού.

Η 4η δεξαμενή στη Ρεβυθούσα θα λειτουργήσει αρχές Αυγούστου και θα είναι ειδικό πλοίο με χωρητικότητα 170.000 κυβικά μέτρα.

Σήμερα η δυναμικότητα είναι στα 225.000 κυβικά μέτρα.

Τέλος, πριν λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.