Κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας – Ευρώπης, καθώς η Μόσχα έκλεισε τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ απειλεί να κάνει το ίδιο σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία.

Άμεση ήταν η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν προετοιμασμένη γι αυτό το ενδεχόμενο και ετοιμάζει συντονισμένη απάντηση.

Gazprom: Απειλεί με διακοπή φυσικού αερίου και σε Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία

Με διακοπή της ροής του φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία απειλεί η Gazprom, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Πρόκειται για το φυσικό αέριο το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, με τη Ρωσία να απειλεί ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες, σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης.

Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», ανακοίνωσε η Gazprom.

Φον ντερ Λάιεν: H ΕΕ ετοιμάζει «συντονισμένη απάντηση» κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Τέλος η παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία, Βουλγαρία

Η Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διάθεση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μη «φιλικές» χώρες.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια». «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.