Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν καθώς Chevron και εργατικά συνδικάτα στην Αυστραλία συμφώνησαν να τερματίσουν τις απεργίες σε μεγάλες μονάδες εξαγωγής που προκάλεσαν αναστάτωση στην αγορά για πάνω από έναν μήνα.

Τα ολλανδικά συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν έως και 6,1%, τερματίζοντας τρεις ημέρες κερδών. Οι εργαζόμενοι της Chevron στις εγκαταστάσεις LNG  αποδέχθηκαν προτεινόμενο διακανονισμό σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους που πρότεινε η ρυθμιστική αρχή εργασίας της χώρας και θα αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

Επιπλέον, η Νορβηγία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ευρώπης – συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή μετά από παρατεταμένες διακοπές, με τις ροές να αυξάνονται και πάλι την Παρασκευή.

Ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει περιορισμένη και τα αποθέματα εν όψει χειμώνα είναι υψηλότερα από το κανονικό, η αγορά παραμένει σφιχτή και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Πολυάριθμοι κίνδυνοι – από διακοπές στις ΗΠΑ έως πιθανές διαταραχές στο ελάχιστο αέριο που εξακολουθεί να εξάγει η Ρωσία μέσω αγωγών – μπορούν ακόμη να επηρεάσουν τις τιμές, όπως σημειώνει τo Bloomberg.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του επόμενου μήνα ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, υποχώρησαν κατά 3,2% στα 37,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 8:09 π.μ. στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο βρετανικό μειώθηκε κατά 3,3%.

Διαβάστε ακόμη: