Νέα άλμα σημειώνουν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι εργαζόμενοι που εξυπηρετούν ένα βασικό εξαγωγικό έργο στην Αυστραλία προετοιμάζονται για απεργία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις την Τετάρτη.

Η τιμή αναφοράς του ολλανδικού φυσικού αερίου TTF εκτινάχθηκε έως και 18% στα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ αυτή τη στιγμή ενισχύεται 11% στα 40 ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, εάν η Woodside Energy Group, η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, δεν προσφέρει κατάλληλη συμφωνία, δήλωσαν τα συνδικάτα το Σαββατοκύριακο. Αυτό συμβαίνει εκτός από τα εργοστάσια της Chevron Corp. όπου οι εργαζόμενοι άρχισαν να ψηφίζουν για πιθανές απεργίες την περασμένη εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού στην Αυστραλία, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει κρατήσει τους Ευρωπαίους εμπόρους σε εγρήγορση αυτόν τον μήνα. Η ανησυχία έχει αυξηθεί, παρόλο που η ήπειρος είναι καλά εφοδιασμένη για τον χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη: