Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν, αποτυπώνοντας την μεταβλητότητα της αγοράς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κατέγραψαν άνοδο έως και 3% την Παρασκευή 26/7, μετά από πτώση μια ημέρα νωρίτερα. Η κίνηση αυτή θέτει τα συμβόλαια σε τροχιά για ένα μικρό εβδομαδιαίο κέρδος.

Τα πάνω κάτω στις τιμές αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι η αγορά παραμένει ευάλωτη στις διαταραχές του εφοδιασμού, αφού η Ευρώπη έγινε πιο εξαρτημένη από τις παγκόσμιες αγορές μετά την ενεργειακή κρίση. Ενώ οι traders ξεκίνησαν τον Ιούλιο χαλαροί όσον αφορά τους κινδύνους εφοδιασμού, το κλίμα έχει αλλάξει πρόσφατα εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών, θερμότερου καιρού και ισχυρότερου ανταγωνισμού με άλλα μέρη του κόσμου για φορτία.

Ο πιο πρόσφατος ανοδικός παράγοντας που επηρεάζει την αγορά είναι μια βλάβη σε μια μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία. Η Ichthys LNG επιδιορθώνει τη μία από τις δύο σειρές της. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιοριστούν οι παγκόσμιες προμήθειες, ακόμη και όταν πιο κοντά στην πατρίδα οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή Νορβηγία έχουν ανακάμψει, ενώ μια βασική μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ συνεχίζει τις εξαγωγές μετά τον τυφώνα Beryl.

Οι αναλυτές της Energy Aspects ανέφεραν σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα ότι αναμένουν μια «ενεργή περίοδο τυφώνων και τις παρατάσεις των διακοπών της Νορβηγίας» για να στηρίξουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι την επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για φυσικό αέριο συνεχίζει να απογοητεύει, με την ιταλική Eni να παρατηρεί μείωση της κατανάλωσης κατά 16% κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Είπε ότι η πτώση συνδέεται εν μέρει με τον βιομηχανικό τομέα της χώρας.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 32,65 ευρώ στις 10:22 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη: