Έναν νέο κύκλο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης σχεδιάζει η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – ΔΥΠΑ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τις παρεμβάσεις να απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και να επιχειρούν να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται δράσεις για ανέργους άνω των 30 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και στα άτομα άνω των 50 ετών, θέσεις για άτομα με αναπηρία, πρόγραμμα για νέους έως 29 ετών, αλλά και μία νέα παρέμβαση που αξιοποιεί την τηλεργασία προκειμένου να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών. Κοινός παρονομαστής είναι η κάλυψη σημαντικού μέρους του μισθολογικού κόστους από τη ΔΥΠΑ, ώστε να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις.
Πρόγραμμα για ανέργους άνω των 30 ετών
Μεταξύ των δράσεων που αναμένονται περιλαμβάνεται νέο πρόγραμμα για την επιδότηση της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στον ιδιωτικό τομέα. Η διάρκεια της επιδότησης εκτιμάται ότι θα φτάνει τους 12 μήνες, ενώ η επιχορήγηση αναμένεται να αντιστοιχεί περίπου στο 80% του μισθολογικού κόστους.
Στη συγκεκριμένη δράση ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στις γυναίκες και στους ανέργους άνω των 50 ετών, ομάδες για τις οποίες η επιστροφή στην αγορά εργασίας εμφανίζει μεγαλύτερες δυσκολίες.Ο ακριβής αριθμός των θέσεων, το ανώτατο ποσό της επιχορήγησης και οι προϋποθέσεις για εργαζομένους και επιχειρήσεις θα καθοριστούν με την επίσημη πρόσκληση.
1.000 θέσεις πλήρους τηλεργασίας
Ξεχωριστή θέση στον σχεδιασμό έχει το πρόγραμμα για τη δημιουργία 1.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με τηλεργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.Η δράση θα απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18 ετών και άνω που κατοικούν σε ορεινούς και απομακρυσμένους δήμους και προβλέπει την επιδότηση του 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για 12 μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεικτός μισθός είναι πιθανό να φτάνει έως τα 1.300 ευρώ τον μήνα, χωρίς ωστόσο το ποσό να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 15,756 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.
Το πρόγραμμα έχει προαναγγείλει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας ότι στόχος είναι οι εργαζόμενοι να μπορούν να παραμένουν στον τόπο τους και να απασχολούνται εξ αποστάσεως σε επιχειρήσεις που μπορεί να εδρεύουν σε άλλη περιοχή.
«Η σκέψη είναι ότι ο άνθρωπος αυτός μένει στον τόπο του, μπορεί όμως και να δουλέψει, μπορεί να εργαστεί και αν αποδείξει την αξία του θα τον κρατήσει μετά η επιχείρηση», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι δράσεις για ΑμεΑ και νέους
Παράλληλα, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία. Ήδη από τον Ιούνιο έχει ενεργοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα για 1.000 ανέργους με αναπηρία σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως 750 ευρώ τον μήνα, για χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης πρόγραμμα για 5.500 ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών. Η δράση προβλέπει 12μηνη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και κινείται στη λογική της «Προεργασίας», με την επιδότηση να μπορεί να καλύπτει έως και το 100% του κόστους για τις επιχειρήσεις.
Στόχος είναι οι νέοι να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αυξηθούν οι πιθανότητες να παραμείνουν στην επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της επιδοτούμενης περιόδου.
Οι προσκλήσεις της ΔΥΠΑ
Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση των δημόσιων προσκλήσεων, μέσα από τις οποίες θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες κάθε δράσης. Σε αυτές θα προσδιορίζονται οι δικαιούχοι, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων, το ύψος και η διάρκεια της επιχορήγησης, τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις και η διαδικασία συμμετοχής. Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ και να πληρούν τα ειδικότερα κριτήρια κάθε προγράμματος.