Ένας άτυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ αρκετών hedge funds και private equity firms, με τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να θέτουν περιορισμούς που υπαγορεύουν ποιος μπορεί να δανείσει ή να αγοράσει το χρέος τους. Το διακύβευμα είναι να μην μπορούν τα hedge funds να πάρουν τον έλεγχο ή να επηρεάσουν τις αποφάσεις των private equity firms.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια του κύκλου των αυξήσεων επιτοκίων, λόγω της εξάρτησης των επενδύσεων τους στον δανεισμό.
Για να μπορέσουν όμως να αποφύγουν τον παρεμβατικό χαρακτήρα πολλών hedge funds, καταρτίζουν «λευκές λίστες» εγκεκριμένων δανειστών για να εμποδίσουν τους δυνητικά «ενοχλητικούς» επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους στο χρέος των εταιρειών αυτώ για να κατευθύνουν τη στρατηγική της επιχείρησης.
Αν και οι «λευκές λίστες» αποτελούν χαρακτηριστικό της αγοράς εξαγορών την τελευταία δεκαετία, το σύστημα δοκιμάζεται όλο και περισσότερο καθώς τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν μείωση των παραδοσιακών δανείων, αφήνοντας τις εταιρείες να αναζητούν νέες πηγές χρηματοδότησης, εξηγούν οι FT.
Η δικηγορική εταιρεία Pallas, η οποία διαθέτει μεταξύ των πελατών της μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, δήλωσε στους Financial Times ότι διερευνά τις νομικές προκλήσεις για την πρακτική αυτή.
«Η χρήση λευκών λιστών, που εμποδίζουν τα χρηματοπιστωτικά σχήματα που δεν είναι εισηγμένα να αποκτήσουν χρέος, βλάπτει τη ρευστότητα της αγοράς και συχνά οδηγεί σε μια φιλική προς τους δανειστές αναδιάρθρωση αντί για μια αναδιάρθρωση που είναι προς το συμφέρον της εταιρείας», σχολίασε στους FT, η Natasha Harrison, διευθύνουσα σύμβουλος στην Pallas.
Οι «λευκές λίστες»
Πολλά funds χρησιμοποιούν λευκές λίστες. Το σύστημα όχι μόνο τους βοηθά να αποτρέψουν τους ακτιβιστές επενδυτές από το να αγοράσουν το χρέος των εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους σε περίπτωση δυσκολίας, αλλά και να εδραιώσουν τις σχέσεις με φιλικούς δανειστές.
«Ορισμένες εταιρείες έχουν τη φήμη ότι είναι πιο μαχητικές, ότι είναι πιο ακτιβιστές και πολλά ιδιωτικά κεφάλαια δεν θέλουν να συναλλάσσονται με τέτοιου είδους επενδυτές», δήλωσε ο Randy Raisman, διευθύνων σύμβουλος της Marathon Asset Management, η οποία βρίσκεται σε πολλές λευκές λίστες.
Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια χρέους τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου αξιολόγησης Moody’s, σε μια εποχή που οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν κάνει τον δανεισμό πιο ακριβό.
Ορισμένοι δανειστές που περιλαμβάνονται στη λίστα επιτρεπόμενων είναι απρόθυμοι να δανείσουν περισσότερα σε προβληματικές εταιρείες όταν η επένδυσή τους βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Χωρίς τους υφιστάμενους δανειστές να τοποθετούν νέα μετρητά, οι εταιρείες χαρτοφυλακίου χρειάζονται τα hedge funds για να τους επιτρέψουν να λαμβάνουν χρήματα από νέες πηγές.
«Το πρόβλημα γίνεται ότι χρειάζεστε νέα χρήματα και ο χορηγός δεν θέλει να εγκαταλείψει ένα μέρος ή το σύνολο της ιδιοκτησίας του στην εταιρεία. Έτσι η εταιρεία παραλύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε πηγή των FT από hedge fund.
Κλασικά παραδείγματα
Οι FT επικαλούνται και κάποια παραδείγματα, κατά τα οποία το KKR επηρέασε πραγματικά τον τρόπο και τις πηγές δανεισμού μιας εταιρείας. Πέρυσι ο πάροχος θεραπείας καρκίνου GenesisCare που υποστηρίζεται από το KKR δεν μπόρεσε να δανειστεί τα χρήματα που χρειαζόταν από τους υφιστάμενους δανειστές, σύμφωνα με την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου David Young σε αμερικανικό δικαστήριο, εν μέρει λόγω μιας περιοριστικής λευκής λίστας. Κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια δολάρια μετά την επέκταση της λευκής λίστας, σύμφωνα με τον Young.
Οι επενδυτές σε μια άλλη εταιρεία που υποστηρίζεται από την KKR, την πρώην επιχείρηση της Unilever, Upfield, δεν μπόρεσαν να πουλήσουν το χρέος τους σε πρόθυμους αγοραστές το 2022 λόγω της λευκής λίστας της KKR, σύμφωνα με έναν πιστωτή. Η KKR επέκτεινε τη λίστα το 2023 επειδή η Upfield χρειαζόταν να παρατείνει τις προθεσμίες λήξης του χρέους της και κατάφερε να ωθήσει την ημερομηνία αποπληρωμής για δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ορισμένα στοιχεία του κλάδου υποδηλώνουν ότι η πρακτική πρέπει να τροποποιηθεί. Ένας συμβιβασμός θα ήταν να διευκολυνθεί για τους δανειστές που δεν είναι στη λίστα των επιτρεπόμενων να εμπλακούν νωρίτερα στη διαδικασία αναχρηματοδότησης, για παράδειγμα, εάν υπήρχε υποβάθμιση πίστωσης ή πτώση των κερδών της εταιρείας.
«Θα μπορούσε να υπάρξει μια μέση οδός όπου οι εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν τις λευκές λίστες, αλλά υπάρχουν περισσότερα κίνητρα που επιτρέπουν το άνοιγμα αυτών σε περισσότερο εύρος», δήλωσε ο Eric Larsson, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τα ταμεία ειδικών καταστάσεων της Alcentra.