Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων, μέσω του Fuel Pass.

Για σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, αίτηση για την επιδότηση καυσίμων μπορούν να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 6 ή 7.

Fuel Pass: Για ποια ΑΦΜ είναι ανοιχτή σήμερα η πλατφόρμα

Η εφαρμογή για την επιδότηση καυσίμων, η οποία βρίσκεται στο vouchers.gov.gr, δέχθηκε χθες «καταιγισμό» επισκέψεων από πολίτες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν καθυστερήσεις.

Από 30/4/2022 αίτηση μπορούν να καταθέσουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ.

Fuel Pass: Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Επιδότηση καυσίμων: Αλλαγές για ΑΜΕΑ και μηχανές έως 50 κυβικά

Απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα πολιτών για θέματα που αφορούν την επιδότηση βενζίνης, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε πως το ενδιαφέρον των πολιτών για την επιδότηση είναι μεγάλο, καθώς μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, έγιναν περίπου 240.000 αιτήσεις, από τις οποίες μάλιστα ήδη οι 210.000 έχουν εγκριθεί και έχει δρομολογηθεί η αποστολή τους στις τράπεζες προκειμένου να πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η καταβολή της επιδότησης γίνεται μέσα σε δύο εργάσιμες από την έγκριση της αίτησης.

Όσοι δεν διαθέτουν smartphone ή mail, μπορούν με μια επίσκεψη σε ΚΕΠ να εξυπηρετηθούν και να υποβληθεί μέσω του ΚΕΠ η αίτηση, ενώ σημείωσε πως μια διεύθυνση mail μπορεί να καταχωριστεί μόνο για μία αίτηση και όχι πχ. να υπάρχει το ίδιο mail στην αίτηση ενός γιού και του πατέρα του.

Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει ενίσχυση μόνο για ένα όχημα, όχι πχ. και για το αυτοκίνητο και για το μηχανάκι που έχει στο όνομα του ή για το δεύτερο αυτοκίνητο που έχει στην ιδιοκτησία του, ξεκαθάρισε ο κ Αναγνωστόπουλος.

Υπενθύμισε ακόμη πως για να πάρει κάποιος την επιδότηση, για το όχημα δεν πρέπει να οφείλονται τέλη κυκλοφορίας, πρέπει να είναι ασφαλισμένο και να μην έχει τεθεί σε ακινησία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα Πληροφοριακά Συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για δύο κατηγορίες πολιτών που μέχρι στιγμής δεν δικαιούνται της επιδότησης: τους ιδιοκτήτες μηχανών έως 50 κυβικά εκατοστά και τους ΑΜΕΑ. Οι δεύτεροι είναι εκτός επιδότησης, καθώς δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.