Σήμερα το βράδυ, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει και τυπικά το φθινόπωρο. Στις 22:21 ώρα Ελλάδος θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.

Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Σήμερα η φθινοπωρινή ισημερία στην Ελλάδα

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.Σήμερα η φθινοπωρινή ισημερία στην Ελλάδα

Η φθινοπωρινή ισημερία στην Αρχαία Ελλάδα

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης λάτρεψαν ως θεούς τα δύο ποιο ευδιάκριτα ουράνια σώματα, τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Η φθινοπωρινή ισημερία είναι γνωστή ως «φεγγάρι συγκομιδής», κατά τη διάρκεια αυτής περιόδου το φεγγάρι υψώνεται νωρίτερα το βράδυ, επιτρέποντας στους αγρότες να εργάζονται περισσότερο το βράδυ. Σε χρόνιες που το φεγγάρι της συγκομιδής πέφτει τον Οκτώβριο, ονομάζεται «πλήρες φεγγάρι» επειδή συχνά συμπίπτει με τη συγκομιδή καλαμποκιού. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά την φθινοπωρινή ισημερία τελούνταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια που αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τους πιο ιερούς και σεβαστούς θεσμούς. Τα Ελευσίνια Μυστήρια διαρκούσαν 9 ημέρες, και η ήμερα λήξης τους ήταν η φθινοπωρινή ισημερία.

Η φθινοπωρινή ισημερία και ο συμβολισμός της

Η φθινοπωρινή ισημερία και ο συμβολισμός της

Σε φυσικό επίπεδο κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Σε πνευματικό επίπεδο η περίοδος από τη Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο συμβολίζει την περίοδο κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου θα περάσει το πρώτο στάδιο εξελίξεώς της.

Στην Ελληνική παράδοση πίστευαν ότι όπως καλλιεργείται η γη το φθινόπωρο, έτσι πρέπει να καλλιεργούνται κι οι ανθρώπινες ψυχές για να εκδηλώσουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις και να τις μεταβάλουν σε ιδέες και συναισθήματα.

Το google doodle για το φθινόπωρο του 2021

Η Google μάλιστα «γιορτάζει» την έλευση του φθινοπώρου με ένα doodle!

Φθινοπωρινή ισημερία 2021: Ξεκινά επίσημα σήμερα το βράδυ το φθινόπωρο