Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στην Ισπανίδα συγγραφέα Κάρμεν Λαφορέτ. Η Κάρμεν Λαφορέτ Ντίαζ γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1921 στη Βαρκελώνη. Το «Nada» που έγραψε το 1945 θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα μυθιστορήματα της Ισπανίας.

Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στις Κανάριες Νήσους, ένα καταφύγιο μακριά από την αναταραχή του Ισπανικού Εμφυλίου. Στα 18 της χρόνια επέστρεψε με την οικογένειά της στη Βαρκελώνη για να σπουδάσει Φιλοσοφία, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη, όπου βρήκε μια πόλη που πάσχιζε να συνέλθει.

Σε αυτό το κλίμα έγραψε το «Nada», την ιστορία μιας 18χρονης ορφανής στη μεταπολεμική Βαρκελώνη. Το μυθιστόρημα περιέγραφε την σκληρή πραγματικότητα της εποχής, από μία φρέσκια οπτική, με απλή γραφή, που ερχόταν σε αντίθεση με το περίπλοκο στιλ που χαρακτήριζε πολλά ισπανικά έργα της εποχής, σημειώνει η Google.

Χάρη στο καινοτόμο μυθιστόρημά της, η Λαφορέτ κέρδισε το πρώτο της βραβείο Nadal, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τιμές στην ισπανική λογοτεχνία, ενώ ενέπνευσε μία νέα γενιά γυναικών συγγραφέων. Μαζί με διάφορες συλλογές διηγημάτων, μία νουβέλα και ταξιδιωτικά βιβλία, η Λαφορέτ εξέδωσε άλλα τρία μυθιστορήματα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.