Λίγα βήματα πριν την κανονική έναρξη λειτουργίας βρίσκεται το FSRU Αλεξανδρούπολης. Μετά τις άλλες προετοιμασίες που προηγήθηκαν, σήμερα 2 Απριλίου ξεκινούν οι δοκιμές επανεριοποίησης ΥΦΑ και έγχυσης ποσοτήτων στο ΕΣΜΦΑ, ενώ πλέον η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του νέου ΑΣΦΑ αναμένεται να γίνει στις 30 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΔΕΣΦΑ «σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ υπ’ αριθμ. Ε-59/2024, κατά παρέκκλιση των εφαρμοστέων, από την εμπορική λειτουργία του Σημείου ΕΣΜΦΑ Αμφιτρίτη, διατάξεων (Απόφαση Ε-35 του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής) και δεδομένου ότι η επαναεριοποιημένη Ποσότητα ΥΦΑ που παραδίδεται στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη για τους σκοπούς δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU, θα εγχυθεί στο ΕΣΜΦΑ με ανομοιόμορφο ωριαίο ρυθμό (εντός Ημέρας), επιτρέπεται στον ΔΕΣΦΑ να περιορίζει την Ημερήσια Ποσότητα Φυσικού Αερίου που παραδίδεται φυσικά στα Σημεία Εισόδου Σιδηροκάστρου και Νέας Μεσημβρίας, σε περίπτωση όπου κατά τη διάρκεια μιας Ημέρας δεν είναι δυνατή η παραλαβή (από το ΕΣΜΦΑ) των ιδιαίτερα υψηλών Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου που παραδίδονται σε ωριαία βάση στα βόρεια Σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ, ανακοινώνοντας Ημέρα Περιορισμένης Διακίνησης Φυσικού Αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ θα προβεί σε κατ΄αναλογία περιορισμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε κάθε Χρήστη».

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ημερομηνίες του τελικού προγράμματος δοκιμών καλής λειτουργίας εντός των οποίων ενδέχεται να πραγματοποιηθούν Περιορισμοί Διακίνησης Φυσικού Αερίου, εκκινούν την 2α Απριλίου έως και την 10η Απριλίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες για τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης» καθώς και του Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού για τη διασύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου στην περιοχή Αμφιτρίτης.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης επαναβεβαίωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Κ. Σιφναίος. Μιλώντας στο 5ο Power & Gas Forum, τόνισε ότι με το πρώτο φορτίο από την ΔΕΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί οι δοκιμές λειτουργίας, και ότι από χθες Δευτέρα θα ξεκινούσαν οι δοκιμές για επαναεριοποίηση που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες. Έτσι, στις 12 Απριλίου θα ολοκληρωθεί όλη η δοκιμαστική λειτουργία και στις 30 Απριλίου πρόκειται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη γεωπολιτική σημασία του έργου, ανέδειξε το αυξημένο ενδιαφέρον που εκφράζεται από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία και άλλες χώρες της περιοχής.

Κατά τον κ. Σιφναίο, το FSRU σε συνδυασμό με τα άλλα έργα που βρίσκονται ή πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία, όπως ο IGB και ο διαβαλκανικός αγωγός, δημιουργεί προϋποθέσεις να καταστεί η Αλεξανδρούπολη σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η Μολδαβία

Αυτή η προοπτική επιβεβαιώνεται και από τις εξελίξεις. Έτσι, όπως έγινε γνωστό χθες, η εταιρεία φυσικού αερίου της Μολδαβίας Energocom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει τους καταναλωτές της με δοκιμαστικές ποσότητες LNG αμερικανικής προέλευσης, για πρώτη φορά χθες και σήμερα, αναφέροντας ότι θα αγοράσει το LNG από τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα αγοράσουμε 14.000 MWh φυσικού αερίου ανά ημέρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά θα είναι περίπου 28.000 MWh, που ισοδυναμούν με 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου», δήλωσε ο διευθυντής της Energocom Βίκτορ Βινσάζ.

Σημειώνεται ότι η Μολδαβία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της που υπολογίζονται σε 3 δις κ.μ. ετησίως βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο προμηθευόταν από την Gazprom. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προχώρησε σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας.

Διαβάστε ακόμη: