Ένα ορατό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ισραήλ και τους γείτονές του είναι η αποστολή ενός πλοίου του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Tonnerre έχει ευρέως αλλά λανθασμένα χαρακτηριστεί ως «πλοίο-νοσοκομείο». Ο κύριος ρόλος της στη ζώνη σύγκρουσης θα είναι ανθρωπιστικός, βοηθώντας στην παροχή ιατρικής βοήθειας στον λαό της Γάζας.

Όμως το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral είναι ένα από τα πιο σημαντικά σκάφη του γαλλικού ναυτικού.

Το Tonnerre είναι ικανό να αποβιβάσει εκατοντάδες στρατιώτες με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα σε μια ξένη ακτή, αν και αυτή η αποστολή θα είναι αρκετά διαφορετική.

Το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Τουλόν την Τετάρτη. Είναι το ίδιο πλοίο με το οποίο η Γαλλία συμφώνησε να προμηθεύσει τη Ρωσία πριν από 10 χρόνια, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε τη συμφωνία φοβούμενη -με κάποια διορατικότητα- την επιθετική της ικανότητα εναντίον ενός εχθρού όπως η Ουκρανία.

Εκτός από την ικανότητα προβολής δύναμης, το Tonnerre διαθέτει μια μικρή νοσοκομειακή μονάδα, που περιλαμβάνει 69 κρεβάτια και δύο χειρουργικές αίθουσες – το ισοδύναμο ενός νοσοκομείου σε μια γαλλική πόλη 25.000 κατοίκων.

Σαφώς – δεδομένης της κλίμακας των αναγκών της Γάζας – ο αντίκτυπος θα είναι κάτι περισσότερο από συμβολικός.

Αλλά η ανθρωπιστική χειρονομία είναι σημαντική. Για τον Πρόεδρο Μακρόν -ο οποίος από τις 7 Οκτωβρίου έχει δεχτεί κάποια κριτική στη Γαλλία για υπερβολική κλίση της πολιτικής υπέρ του Ισραήλ- επιτρέπει μια μικρή εξισορρόπηση προς τις αραβικές ανησυχίες.

Μπορεί επίσης να ισχύουν και άλλες πιο λειτουργικές εκτιμήσεις. Το Tonnerre είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένο εξοπλισμό επικοινωνίας, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει να δώσει στη Γαλλία τη δική της πηγή πληροφοριών στη σύγκρουση.

Και αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκφυλιστεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, θα μπορούσε να είναι σημαντικό να υπάρχουν πλοία σε ετοιμότητα για την εκκένωση Γάλλων υπηκόων – ιδίως στον Λίβανο όπου υπάρχουν πολλοί. Το Tonnerre έχει περιορισμένη ένοπλη ισχύ, επομένως σε μια ζώνη σύγκρουσης χρειάζεται μια συνοδεία – σε αυτήν την περίπτωση δύο φρεγάτες, η Surcouf και η Alsace.

Διαβάστε ακόμη: