Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι το Facebook και το Instagram «ενδέχεται να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και την απειρία των ανηλίκων και να τους προκαλέσουν συμπεριφορά εθισμού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι η Meta δεν καταφέρνει να προστατεύσει τα παιδιά στις πλατφόρμες της, το Facebook και το Instagram, οπότε και ξεκινά επίσημη έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια πρόστιμα.

Η νέα έρευνα είναι το τελευταίο στοιχείο που δείχνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές ασχολούνται όλο και περισσότερο με τις άσχημες επιπτώσεις που ενδεχομένως έχουν οι πλατφόρμες της Meta – καθώς και άλλα κοινωνικά δίκτυα – σε νέους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου και του εθισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, θα κάνει έρευνα για το αν η Meta έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία, Digital Services Act, που προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος απαιτεί από τις πλατφόρμες να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου και το να τα εμποδίσουν από το να έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και να διασφαλίσει υψηλού επιπέδου ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

Αν δε συμμορφωθούν, οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα που φτάνουν το 6% του παγκόσμιου τζίρου τους, ενώ ενδέχεται να υποχρεωθούν και να κάνουν αλλαγές στο λογισμικό τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι το Facebook και το Instagram «ενδέχεται να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και την απειρία των ανηλίκων και να τους προκαλέσουν συμπεριφορά εθισμού».

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες για τις διασφαλίσεις σχετικά με την ηλικία και τις μεθόδους ταυτοποίησης της ηλικίας που χρησιμοποιεί η Meta, κάτι που ίσως έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα παιδιά μικρότερης ηλικίας από αυτή που επιτρέπεται.

Η σχετική έκθεση που παρέδωσε η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν ήταν, πάντως, αρκετή για να καθησυχάσει τις αρχές.

Τα τελευταία χρόνια, η Meta βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο των αρχών για τη χρήση των πλατφρομών της από νέους. Ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων έχει γίνει αντικείμενο μηνύσεων από διάφορα αμερικανικά σχολεία και τοπικούς εισαγγελείς για υποθέσεις που αφορούν την ψυχική υγεία, την ασφάλεια των παιδιών και την ιδιωτικότητα.

Στις αρχές του μήνα, μία έρευνα του εισαγγελέα του Νέου Μεξικού για τους κινδύνους από τις πλατφόρμες της Meta οδήγησε στις συλλήψεις τριών ανδρών που κατηγορούνται για απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Meta βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για διάφορα θέματα, μεταξύ τους τη διαχείριση διαφημίσεων από απατεώνες, αλλά και ξένους πράκτορες που θέλουν να αναμειχθούν στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και για υποθέσεις παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου σε σχέση, για παράδειγμα, με τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε ακόμη: