Οι κάμερες ασφαλείας του Tatoi Club κατέγραψαν σε ένα συγκλονιστικό timelapse βίντεο τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και το ξεκίνημά της, καθώς και την εξέλιξή της.

Στο εν λόγω βίντεο φαίνονται οι προσπάθειες των ανθρώπων να σώσουν ό,τι μπορούν μέχρι και την εκκένωση του κτιρίου από τους εργαζόμενους, αλλά και τις εικόνες της πύρινης λαίλαπας να μπαίνει στον χώρο.

Σημειώνεται πως το βίντεο σταματά την καταγραφή όταν οι κάμερες αδυνατούσαν λόγω της έλλειψης σήματος.

Ακολουθεί το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube από το Tatoi Club:

Πότε ξέσπασε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη;

Σημειώνεται πως η δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, με αποτέλεσμα να επιχειρούν από την αρχή ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Στην αρχή, καθώς στην πορεία ενισχύθηκαν, συνδρομή παρείχαν πυροσβέστες από την Κύπρο.

Επίσης, συνέδραμε ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η Νοτιονατολική Μεσόγειος στις φλόγες

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) ως την Κυριακή 8 Αυγούστου για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με το meteo.gr.

Όπως προκύπτει από το γράφημα, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα εκείνης της ημέρας.

Ειδικότερα, η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης (933.680 στρέμματα) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.