Με την φωτιά στη Ρόδο να μαίνεται για 6η μέρα σοβαρό ζήτημα τίθεται η προέλευσή της.

Χθες το rodiaki.gr έκανε λόγο για προσαγωγή ενός υπόπτου, ωστόσο σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε σύλληψη ούτε προσαγωγή, παρά τις αντίθετες πληροφορίες από το τοπικό μέσο. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νησί βρίσκεται ισχυρή ομάδα τη διεύθυνσης εγκλημάτων εμπρησμού και μελετάει όλα τα ενδεχόμενα.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Αφού επανέλαβε τα τρία μέτωπα όπου δίνεται η μάχη με τις φλόγες, τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, συλλέγονται στοιχεία και έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετοί άνθρωποι. «Οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, θα εξεταστεί αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουν κληθεί άτομα για καταθέσεις και θα κληθούν και άλλα. Μόλις έχουμε πλήρη στοιχεία, γιατί η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα προβούμε σε ανακοινώσεις» υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε σε άλλη σύνδεση: «Εξετάζουμε είτε την αμέλεια είτε την πρόθεση. Θα βρεθεί».

Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε σε κηλιδώσεις της φωτιάς στο Κοτάρι και στο Γεννάδι και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις ανατολικά από τα Λάερμα, όπου ξεκίνησε νέα κηλίδωση προς το φράγμα Γαδουρά και νοτίως του Απόλλωνα.

Παύλος Μαρινάκης: «Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες συνολικά»

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τις δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν: «Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, είναι κάτι παραπάνω από υπεράνθρωπες οι προσπάθειες συνολικά, για να βρίσκονται σε κάθε σημείο για να προστατεύουν πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή που είναι και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης, συλλογικά του κράτους».

Με αφορμή τη φωτιά στη Ρόδο, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «είναι συγκλονιστικές οι εικόνες, το σχέδιο εκκένωσης που ξεκίνησε από χθες, με πλήρη στόχευση την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι σε εξέλιξη και ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες. Στη Ρόδο ήταν πρωτοφανής η συμμετοχή των εθελοντών, των ανθρώπων των Σωμάτων Ασφαλείας. Ήταν οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας που γίνεται για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από σπίτια, ξενοδοχεία».

«Είναι ένα πρωτοφανές πύρινο μέτωπο που κρατάει αρκετές ημέρες και αναζωπυρώθηκε. Καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο. Στη Ρόδο βρίσκονται πάνω από 300 πυροσβέστες και προστίθενται και άλλοι και πολλά εναέρια μέσα. Είμαστε σε μία ημέρα με ακραίο κίνδυνο σε όλη τη χώρα, το κράτος βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή. Είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη ημέρα, σε συνέχεια πολλών δύσκολων ημερών. Πρέπει να προσέξουμε και εμείς για να μην υπάρξουν και άλλες μεγάλες εστίες. Το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο με περισσότερες δυνάμεις και μέσα», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα