«Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, στην ενημέρωση με αφορμή και το πύρινο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτο στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρ’ όλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων για τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο. Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι.

Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί. Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα.

Επισημαίνεται ότι οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού.

Επισημαίνεται επίσης ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές. Επίσης διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες. Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του Συντονιστικού με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ, του ΓΕΕΘΑ και των Σωμάτων Ασφαλείας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της Μοίρας Καταδρομέων.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών. Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε. Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας».

Φωτιά στη Ρόδο: Απομακρύνουν τους τουρίστες ακόμα και με αγροτικά – Δείτε βίντεο

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες στο νησί – Γέμισαν με κόσμο οι δρόμοι, εγκαταλείπουν τα χωριά

Διαβάστε περισσότερα