Μια παγίδα, ή καλύτερα ένας μεγάλος “κόφτης”, συνοδεύει το κίνητρο για τη μεταφορά ακινήτων από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση. Η τριετής φοροαπαλλαγή για όσους ιδιοκτήτες αποφασίσουν να αποσύρουν τα ακίνητά τους από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb, και να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση (δηλαδή το παραδοσιακό ενοίκιο), κρύβει μία σημαντική παγίδα: Για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί από τη φοροαπαλλαγή, απαιτείται το ακίνητο να έχει ήδη διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αν δεν έχει συμπληρωθεί αυτή η περίοδος, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συνεχίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να συμπληρωθεί η απαιτούμενη τριετία.
Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την καταληκτική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2025. Μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για νέα μακροχρόνια μισθωτήρια συμβόλαια που να εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς φοροαπαλλαγής.
Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά;
Όπως εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ, δεν έχει καμία λογική η τριετία των κενών ακινήτων να ισχύει και για τα σπίτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δηλαδή, κάποιος που θέλει να αποσυρθεί άμεσα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, να πρέπει να περιμένει να συμπληρωθεί η τριετία ή και να χάσει την ευχέρεια αυτή, ανάλογα με τη διατύπωση της διάταξης. Αντί να διαθέσει αμέσως το (ανακαινισμένο) ακίνητό του στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, που το έχει άμεση ανάγκη.
Βέβαια, το ουσιαστικό αντικίνητρο για να φύγει κάποιος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι το υψηλότερο εισόδημα, το οποίο, σύμφωνα με την εμπειρία της αγοράς, δεν μπορεί να συγκριθεί με το παραδοσιακό ενοίκιο, ακόμη και με τα χρήματα που θα γλιτώνει ο ιδιοκτήτης λόγω της φοροαπαλλαγής.
Τέλος, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «είναι παράλογη και απαράδεκτη η εξαίρεση των πολλών χιλιάδων κατοικιών που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι τα φιλανθρωπικά, εκκλησιαστικά και άλλα ιδρύματα, τα κληροδοτήματα, νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, άσυλα, πανεπιστήμια, σωματεία, δήμοι κ.λπ., αρκετά από τα οποία είναι από ετών μέλη της οργάνωσής μας. Η φοροαπαλλαγή (του 22%) θα δώσει κίνητρο στις διοικήσεις τους να αποφασίσουν την αξιοποίηση κάθε κενής κατοικίας και την εκμίσθωσή της, προς όφελος τόσο των νομικών προσώπων όσο και της αγοράς μακροχρόνιας μίσθωσης».
Διαβάστε ακόμη: