Ερευνητές στο MIT δημιούργησαν μια φορητή οθόνη υπερήχων που μοιάζει με έμπλαστρο και μπορεί να απεικονίσει εσωτερικά όργανα χωρίς τη χρήση ιατρικών εργαλείων.

«Αυτή η τεχνολογία είναι ευέλικτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στην ουροδόχο κύστη αλλά σε οποιονδήποτε βαθύ ιστό του σώματος. Είναι μια νέα πλατφόρμα που μπορεί να κάνει τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό πολλών από τις ασθένειες που φέρουμε στο σώμα μας», δήλωσε ο Canan Dagdeviren, αναπληρωτής καθηγητής στο Media Lab του MIT και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πρώτα πειράματα

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ξεκινήσουν δοκιμάζοντας το έμπλαστρο στην ουροδόχο κύστη. Η απόφαση να επικεντρωθούμε σε αυτό το όργανο του σώματος για την πρώτη επίδειξη ελήφθη, εν μέρει, επειδή ο μικρότερος αδερφός του Νταγκντεβίρεν διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο στα νεφρά.

Η χειρουργική αφαίρεση ενός από τους νεφρούς του τον άφησε να μην μπορεί να αδειάσει εντελώς την ουροδόχο κύστη του. Ο Dagdeviren αμφισβήτησε εάν τα άτομα με προβλήματα με τα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη μπορούν να ωφεληθούν από μια οθόνη υπερήχων που θα έδειχνε την ποσότητα του υγρού στην κύστη.

Επιπλέον, οι ερευνητές ήθελαν να δημιουργήσουν ένα φορετό υποκατάστατο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ασθενείς στα σπίτια τους, μειώνοντας τις επισκέψεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Το νέο wearable αποτελείται από ένα επίθεμα από καουτσούκ σιλικόνης που είναι εύκαμπτο και απαλό στην αφή.

Είναι ενσωματωμένο με πέντε συστοιχίες υπερήχων διατεταγμένες σε σχήμα σταυρού και δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές χρησιμοποιώντας ένα νέο πιεζοηλεκτρικό υλικό.

Το πολυμερές που περιλαμβάνει το έμπλαστρο είναι φυσικά αυτοκόλλητο και κολλάει απαλά στο δέρμα: το παντελόνι ή το κολάν μπορούν εύκολα να το κρατήσουν στη θέση τους μόλις εφαρμοστεί στο δέρμα και μπορεί να αφαιρεθεί εξίσου εύκολα.

Διαβάστε ακόμη: