Εδώ ισχύει επακριβώς το “ζήσε Μάη μου…”. Αρχικά, ο Φορέα Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, μετά από παλινωδίες και μπρος πίσω, ήταν να τεθεί σε εφαρμογή το ερχόμενο φθινόπωρο. Αλλά η σύστασή του, μετατέθηκε για το β’ εξάμηνο του 2024!

Οι αιτίες, βασικά είναι δύο, πέραν αρκετών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, δεν μπορούν να βρουν εύκολα την απαιτούμενα κεφάλαια αγοράς πρώτων κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ, ειδικά τώρα που τα επιτόκια έχουν καταστήσει πανάκριβο το χρήμα και οι στρόφιγγες, ακόμα και από τα επιθετικά χαρτοφυλάκια, έχουν στερέψει.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι επενδυτές θεωρούν σημαντικό “δέλεαρ” τις σταθερές καταβολές του Δημοσίου, υπό τη μορφή μηνιαίας επιδότησης, της τάξης των 70 – 210 ευρώ, επί του μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι οφειλέτες ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Βέβαια, βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα, δυστυχώς, της όλης διαδικασίας, καθώς είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση, που θα περιγράφει με αναλυτικό τρόπο όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες δεν αποσαφηνίζονται στον νόμο 4738 του 2020 (!) που διέπει τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα.

Αρκετές εξ αυτών (υποτίθεται ότι) συζητούνται ήδη μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Φορέας θα είναι ιδιωτικός και θα αποκτά την πρώτη κατοικία ευάλωτων οφειλετών που πτωχεύουν, με την υποχρέωση να τους τα μισθώνει για 12 χρόνια, δίνοντάς τους στη συνέχεια το δικαίωμα επαναγοράς, με όρους.

Διαβάστε περισσότερα