Τουλάχιστον 26 δισεκατομμυριούχοι έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, με την περιουσία τους να φτάνει συνολικά τα 40,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Το ήμισυ αυτής της… άχαρης λίστας γέμισαν Αμερικανοί κροίσοι, ενώ καταγράφηκαν και πολυάριθμοι θάνατοι δισεκατομμυριούχων από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ινδία.
Οι top 5 δισεκατομμυριούχοι που έφυγαν από τη ζωή
Leonardo Del Vecchio: Το 1961, ο Del Vecchio άνοιξε ένα εργαστήριο γυαλιών σε μια μικρή ιταλική πόλη. Αυτό το εργαστήριο τελικά εξελίχθηκε στην Luxottica, στην μεγαλύτερη εταιρεία γυαλιών ηλίου και οράσεως παγκοσμίως,
Ο ίδιος ήταν ένα από τα πέντε παιδιά που μεγάλωσαν στο Μιλάνο και μπήκε σε ορφανοτροφείο σε ηλικία επτά ετών, επειδή η μητέρα του δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα να τον φροντίζει. Άνοιξε το εργαστήρι γυαλιών του σε ηλικία 25 ετών σε ένα μικρό οικόπεδο που παραχώρησε η κυβέρνηση.
Μετά την απόκτηση επωνυμιών όπως Ray-Ban, Oakley και Sunglass Hut, η Luxottica είναι πλέον ηγέτης της αγοράς. Το 2018, η Luxottica και η Essilor, ένας σημαντικός παίκτης στη γαλλική οπτική βιομηχανία, συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την EssilorLuxottica.
Ο Del Vecchio πέθανε τον Ιούνιο του 2022 σε ηλικία 87 ετών και είχε καθαρή περιουσία 24,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Dietrich Mateschitz: Το 1987, ο Mateschitz συνίδρυσε τη Red Bull, η οποία άλλαξε εντελώς την αγορά ενεργειακών ποτών του δυτικού κόσμου.
Το 1980, ενώ υπηρετούσε ως στέλεχος μάρκετινγκ για μια γερμανική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα ενεργειακά ποτά ενώ ταξίδευε στην Ασία. Αμέσως μετά, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία Chaleo Yoovidhya για να δημιουργήσει τη Red Bull προσθέτοντας ανθρακικό στα ασιατικά ενεργειακά ποτά που παρήγαγε ήδη ο Chaleo.
Η Red Bull επένδυσε πολλά χρήματα σε καμπάνιες μάρκετινγκ που συνέδεσαν το προϊόν της με αθλήματα δράσης και έναν γρήγορο τρόπο ζωής. Η Red Bull πραγματοποίησε πωλήσεις 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 9,8 δισεκατομμύρια κουτάκια το 2021. Τη στιγμή που πέθανε, ο Mateschitz ήταν ο 71ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2022 σε ηλικία 78 ετών και είχε καθαρή περιουσία 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Pallonji Mistry: Ο Mistry υπηρέτησε ως πρόεδρος του ομίλου Shapoorji Pallonji, μιας μεγάλης εταιρείας κατασκευών που σχεδίασε και υλοποίησε εμβληματικά κτίρια, όπως το κτίριο της Reserve Bank of India στη Βομβάη και το παλάτι του Σουλτάνου του Ομάν.
Σε ηλικία 18 ετών, άρχισε να εργάζεται για την κατασκευαστική επιχείρηση της οικογένειάς του, την οποία ανέλαβε τελικά μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1975. Υπό τη διεύθυνση του Mistry, η εταιρεία του επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει έργα στην Αφρική, όπως το γραφείο του προέδρου της Γκάνας. Με μερίδιο 18,4% στην Tata Sons, την εταιρεία χαρτοφυλακίου του ομίλου Tata, ο Mistry ήταν ο μοναδικός μεγαλύτερος μέτοχος και η πηγή μεγάλου μέρους του πλούτου του.
Πέθανε τον Ιούνιο του 2022 σε ηλικία 93 ετών και είχε καθαρή περιουσία 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Kim Jung-ju: Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών Nexon ιδρύθηκε το 1994 από τον Kim, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της εταιρείας NXC. Έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011 και μέχρι το 2021 θα κατείχε την τρίτη θέση όσον αφορά τον πλούτο στη Νότια Κορέα.
Το Kingdom of the Winds, που δημιουργήθηκε από τη Nexon, ήταν το πρώτο διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων για πολλούς παίκτες. Το πιο γνωστό παιχνίδι παραγωγής της εταιρείας, το MapleStory, έκανε το ντεμπούτο του το 2003 και πλέον έχει περισσότερους από 180 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως.
Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2022 σε ηλικία 54 ετών και είχε περιουσία 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Edward «Ned» Johnson III: Ο Johnson επέβλεψε την αύξηση των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων από 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2014, τη χρονιά που παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων Fidelity. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πατέρα του Edward Johnson II το 1946 και πλέον διευθύνεται από την κόρη του Johnson, Abigail, η οποία ανέλαβε τη θέση του CEO το 2014.
Ο Johnson άρχισε να εμφανίζεται στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής κάθε χρόνο από το 1985, και τη στιγμή του θανάτου του, βρισκόταν στην 67η θέση. Το Edward C. Johnson Fund, ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που διευθύνεται από την οικογένειά του, έχει διανείμει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το 2000.
Πέθανε τον Μάρτιο του 2022 σε ηλικία 91 ετών και είχε καθαρή περιουσία 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε ακόμη: