Με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξάνει με ταχύ και αποφασιστικό ρυθμό τα επιτόκιά της, εν μέσω μιας ήδη επιβραδυνόμενης οικονομίας, οι τράπεζες της Αμερικής αναγκάστηκαν να πλοηγηθούν εν μέσω μη συνηθισμένων οικονομικών συνθηκών το 2022. Τα καλά νέα; Τα αυξανόμενα επιτόκια αποτελέσαν μάνα εξ ουρανού, καθώς το καθαρό επιτοκιακό κέρδος μεταξύ των  τραπεζών που συμμετέχουν στην Ένωση Ασφάλειας Ομοσπονδιακών Καταθέσεων (FDIC) αυξήθηκε κατά 16,5% στα 456 δισ. δολάρια στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022.

Αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την ανάγκη για υψηλότερες προβλέψεις έναντι ζημιών από δάνεια στους ισολογισμούς τους, την πτώση στο συνολικό μέγεθος των καταθέσεων καθώς έπαψαν πια οι απευθείας ενισχύσεις της εποχής της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ και τα κέρδη από τις κεφαλαιαγορές μειώθηκαν σημαντικά. Τα συνολικά καθαρά κέρδη των τραπεζών μειώθηκαν κατά 6%, στα 260 δισ. δολ. τους 12 μήνες έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του FDIC.

Η 14η ετήσια λίστα του Forbes με τις Καλύτερες Τράπεζες της Αμερικής εξετάζει την ανάπτυξη, την ποιότητα της τραπεζικής πίστης και την κερδοφορία, προκειμένου να κατατάξει τις 100 μεγαλύτερες (με βάση τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων) εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες των ΗΠΑ, από την καλύτερη προς τη χειρότερη.

Οι μικρότερες περιφερειακές και τοπικές τράπεζες, που βασίζονται για τα έσοδά τους στους τόκους κυριαρχούν στο πρώτο μισό της λίστας, ενώ τα πολυεθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παράγουν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από αναδοχές και αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβράδυνση της οικονομίας.  Όλοι οι κολοσσοί με τα τρισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στο τελευταίο 1/3 της λίστας, ενώ η Wells Fargo βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Μολονότι τα στοιχεία παρέχονται από την S&P Global Market Intelligence, η κατάταξη γίνεται ξεχωριστά με τη μέθοδο του Forbes.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα:

Forbes: Η λίστα με τις καλύτερες τράπεζες της Αμερικής

Δείτε αναλυτικά την πλήρη λίστα εδώ

Διαβάστε περισσότερα