Δημοσίευμα του Forbes εκθειάζει την Ελλάδα και ειδικότερα την Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως είναι ιδανικός προορισμός όχι μόνο για τον κλασικό τουρίστα, αλλά τον αυθεντικό ταξιδιώτη!

«Αν ταξιδεύεις στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, ίσως να προσπαθήσεις να αποφύγεις όλα τα κλισέ που σχετίζονται με τον τουρισμό… Θέλεις να είσαι ταξιδιώτης! Δεν θες να είσαι απλώς τουρίστας».

«Πώς όμως μπορείς να ταξιδέψεις, χωρίς να γίνεις ένα από αυτούς τους τουρίστες», διερωτάται ο αρθρογράφος του Forbes, τονίζοντας πως αυτό θα είναι το μεγάλο καλοκαίρι των διακοπών. Οι δαπάνες για τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,1 τρις δολάρια τον χρόνο, ξεπερνώντας τα ποσοστά προ πανδημίας κατά 11%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουWorld Travel & Tourism Council and Oxford Economics.

Η Αθήνα είναι ιδανική επιλογή και για τον κλασικό τουρίστα

Η Αθήνα πάντως, σύμφωνα με το Forbes, είναι ιδανική επιλογή και για τον κλασικό τουρίστα, και για τον αυθεντικό ταξιδιώτη. Όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, βιώνει μια ισχυρή τουριστική ανάκαμψη. Σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 92% στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με το Forbes, η διαφορά ανάμεσα στον ταξιδιώτη και τον τουρίστα είναι ουσιαστική. Οι τουρίστες συνήθως επισκέπτονται έναν προορισμό για λίγες μόνο μέρες. Ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ξεναγήσεις και γεύματα σε εστιατόρια. Οι ταξιδιώτες τείνουν να μένουν στον προορισμό για μεγαλύτερο διάστημα και να αναζητούν να ζήσουν πιο αυθεντικές εμπειρίες εκεί. Γνωρίζονται με τους ντόπιους και χάνονται στον πολιτισμό της χώρας.

Κλείνοντας το Forbes, παραθέτει κάποια ακόμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ταξιδιώτη, καλώντας τους αναγνώστες του να τα υιοθετήσουν στον σωστό προορισμό.

Ο ταξιδιώτης παίρνει τον χρόνο του. Βιώνει το ταξίδι με πιο αργούς ρυθμούς. Δεν βιάζεται. Κάνει συχνά στάσεις για να απολαύσει το τοπίο. Απολαμβάνει όλη τη διαδρομή. Σε αντίθεση με τον τουρίστα, ο οποίος βιάζεται να πεταχτεί στα δημοφιλέστερα σημεία της πόλης.

Είναι ευέλικτος. Ο ταξιδιώτης δεν προαποφασίζει για τα σημεία που θα επισκεφτεί στον προορισμό του. Περιπλανιέται και κάνει στάση εκεί που του αρέσει. Ο τουρίστας κινείται βάσει προγράμματος.

Ο ταξιδιώτης στην Αθήνα δεν ακολουθεί την αγέλη, αγαπά την εξερεύνηση

Δεν «ακολουθεί την αγέλη». Θα βρει κανείς τους τουρίστες σε συγκεκριμένα μέρη – την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Προφανώς και αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτά τα σημεία αναφοράς. Ωστόσο, ο αυθεντικός ταξιδιώτης θα τολμήσει να μην ακολουθήσει την αγέλη. Θα τον ιντριγκάρει η Αγορά και οι Αέρηδες. Θα αποφύγει τα ξενοδοχεία και θα προσπαθήσει να ετοιμάσει ο ίδιος το γεύμα του, χρησιμοποιώντας τοπική πρώτη ύλη και συνταγές!

Αγαπά την εξερεύνηση. Η περιέργεια είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό του ταξιδιώτη. Χάνεται στα δρομάκια και τις γειτονιές προσπαθώντας να αποκωδικοποήσει την κουλτούρα. Μαθαίνει την γλώσσα και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ντόπιους.
Είναι διακριτικός. Ενώ είναι εύκολο να εντοπίσεις τον τουρίστα από μακριά, ο ταξιδιώτης γίνεται ένα με τη χώρα που επισκέπτεται. Δεν φωνάζει στον δρόμο. Υιοθετεί την στάση των ντόπιων.