Παραδίδοντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένα ερωτηματολόγιο που θα αποτελέσει την αφετηρία για οιαδήποτε διαδικασία εν όψει επίσημου αιτήματος στις Βρυξέλλες, η κυρία Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι: «δε θα είναι ώς είθισται ζήτημα ετών, αλλά εβδομάδων· ώστε να σχηματίσουμε άποψη».

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι θα ετοιμάσει τις απαντήσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και υπογράμμισε πως: «θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον· αυτό βλέπω, προσωπικά».

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις απόπειρές της να παρακάμψει τις κυρώσεις και εφόσον χρειαστεί, να επιβάλλουμε αυστηρότερες», προσέθεσε η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Η δημοσίευσή της από την Ουκρανία:

«Αντικρίσαμε το απάνθρωπο πρόσωπο των ρωσικών δυνάμεων»

Κατά την επίσκεψή της στη Μπούχα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάστηκε εμφανώς συγκλονισμένη από το απάνθρωπο θέαμα.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ, είδαμε την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη. Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους και είναι εκείνοι που… υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, την ανθρωπιά, τη δημοκρατία.

Για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», δήλωσε.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή της στο Κίεβο, περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε πυραυλική επίθεση κατά σιδηροδρομικού σταθμού, ο οποίος είχε κατακλυστεί από αμάχους που είχαν καταφθάσει από την ανατολική Ουκρανία.

Το ταξίδι αποσκοπεί στην ηθική και –στο μέτρο του δυνατού– οικονομική στήριξη στον κ. Ζελένσκι και τον πολύπαθο ουκρανικό λαό.