Φώφη Γεννηματά: H πολιτικός που μας έκανε να δακρύσουμε. Η είδηση του αναπάντεχου θανάτου της προκάλεσε σοκ και βαθιά συγκίνηση και θλίψη σε όλη τη χώρα. Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 56 ετών.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, το μεσημέρι της Δευτέρας, σύσσωμη ήταν η στήριξη στην οικογένεια της με συλλυπητήρια από κάθε πλευρά, τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό.
Η Φώφη Γεννηματά, πάλεψε 10 χρόνια με τον καρκίνο, και όπως πολλοί λένε, ακολούθησε τη μοίρα των γονιών της, εφυγε απο τη ζωη, στα 56, πάνω κάτω στην ίδια ηλικία με εκείνους.
Φώφη Γεννηματά: Η οικογενειακή μάχη με τον καρκίνο
Ήταν 1994, όταν ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε χάσει τη μάχη και η μητέρα της Κάκια σε ηλικία 54 ετών. Ο Γιώργος Γεννηματάς πάλευε με τον καρκίνο δύο χρόνια, ενώ η Κάκια δέκα.
Σε συνέντευξη της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» η Φώφη Γεννηματά, είχε δηλώσει: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί».
Η ίδια έδωσε την πρώτη της μάχη με τον καρκίνο το 2008, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου του μαστού. Όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 44 ετών, όταν η μικρή της κόρη ήταν μόλις δύο ετών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε δηλώσει για εκείνη την περίοδο της ζωής της.
Φώφη Γεννηματά: Μητέρα τριών παιδιών
Η Φώφη Γεννηματά, είχε παντρευτεί δύο φορές και από τους γάμους της είχε αποκτήσει τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο.
Το 2003, παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη, ο οποίος βρισκόταν στο πλάι της μέχρι τέλους, στήριγμά της στην μάχη της με τον καρκίνο.
Ο πρώτος της σύζυγος, όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν σε ηλικία 22 ετών, ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Η εταιρεία του, το 1994, ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο. Μαζί του απέκτησε την Αιμιλία, την μεγαλύτερη από τα παιδιά της, που βρίσκεται τώρα σε ηλικία 24 ετών.
Ο ίδιος συνήθιζε να λέει, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ότι «η ζωή της είναι η οικογένειά της και η πολιτική».
Ο Ανδρέας Τσούνης είναι οδοντίατρος και εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν, από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Με τον Ανδρέα Τσούνη, η Φώφη Γεννηματά απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Κατερίνα.
Το πρώτο κυβερνητικό αξίωμα
Τον Οκτώβριο του 2009, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Στις 26 Μαρτίου 2012, ύστερα από απόφαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, θέση που διατήρησε έως και τις 26 Ιουνίου του 2013, οπότε ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τον Μάρτιο του 2013, επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος.
Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015
Στις 15 Ιουνίου του 2015, εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν τον εκλογικό συνδυασμό των δύο κομμάτων υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη έλαβε ποσοστό 6,28% και εξέλεξε 17 βουλευτές.
Η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ
Τον Ιούλιο του 2017, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα και κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτό κόμματα και πολιτικές κινήσεις που θα ήθελαν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Επίσης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη, από τα μέλη και ψηφοφόρους των κομμάτων που θα ενταχθούν στο εγχείρημα, του ηγέτη του νέου πολιτικού φορέα.