Στην διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ, διατηρώντας σταθερό το outlook, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Société Générale, που εκτιμούσαν από νωρίς ότι δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και το μεγάλο χρέος της χώρας.
Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ.
Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ για την οικονομία και τα οικονομικά της χώρας λόγω της πανδημίας και παρά τα σημαντικά ρίσκα για τις οικονομικές προοπτικές.
Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2020, ενώ για το 2021 ο Οίκος Fitch προβλέπει ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο, στο 9,5% λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου δαπανών για την πανδημία.
Ο οίκος αναβαθμίζει σημαντικά την πρόβλεψη για το έλλειμμα σε σχέση με την εκτίμηση του Ιανουαρίου για 7,2%.
Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί το 2022 στο 4,8% καθώς θα ολοκληρώνονται τα μέτρα της πανδημίας και η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηρίζει τα έσοδα. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 στο 2,8%.
Το χρέος έφθασε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Οι προβλέψεις του οίκου συνάδουν με το σενάριο, το χρέος να ανέλθει στο ανώτατο επίπεδο εφέτος στο 207% του ΑΕΠ, μεταξύ των υψηλότερων από τις χώρες που καλύπτει. Η Fitch αναμένει ότι ο λόγος του χρέους θα υποχωρήσει την επόμενη διετία, φθάνοντας στο 192,6% έως το 2023.