Τα νοικοκυριά της Ευρώπης «αντέχουν»  τις επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων, εκτιμά η Fitch, παρότι υπολογίζει ότι τα επιτόκια στα νέα δάνεια έχουν ήδη αυξηθεί κατά 270 μονάδες βάσης από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021 και θα αυξηθούν και άλλο.

Ο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιγξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αυξήσεις επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, έχει προκαλέσει μία ήπια μόνο αύξηση στις πληρωμές τόκων των νοικοκυριών, όταν αυτές μετρώνται σαν μέρος του συνολικού εισοδήματός τους, σημειώνουν οι αναλυτές. Η Fitch εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στην ανάπτυξη θα εξακολουθήσουν να είναι διαχειρίσιμες.

Fitch: «Αντέχουν» τις επιτοκιακές αυξήσεις τα νοικοκυριά – Διαχειρίσιμο το κόστος-1

Παρότι ο οίκος υπολογίζει ότι τα επιτόκια των νέων δανείων έχουν αυξηθεί κατά 270 μονάδες βάσης από τα τέλη του 2021, εντούτοις τα επιτόκια των συνολικών δανείων προς τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί μόνο κατά 90 μονάδες βάσης στην ίδια περίοδο, φτάνοντας στο 3,05% κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο του 2023. Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν περίπου το 80% των συνολικών δανείων των νοικοκυριών.

Όπως σημειώνει η Fitch, οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ είχαν διαφορετικό αντίκτυπο στις διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της δομής των αγορών στεγαστικών δανείων. Έτσι, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί περισσότερο στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου το μερίδιο των στεγαστικών σταθερού επιτοκίου είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Fitch: «Αντέχουν» τις επιτοκιακές αυξήσεις τα νοικοκυριά – Διαχειρίσιμο το κόστος-2

Κατόπιν τούτων, ο οίκος εκτιμά ότι τα επιτόκια των δανείων των νοικοκυριών θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η μετακύλιση των επιτοκιακών αυξήσεων στα δάνεια είναι πιο προχωρημένη στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία έχει και άλλο δρόμο να διανύσει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το 2024 και το 2025, αλλά αυτά θα συνεχίσουν να είναι υψηλότερα από τα επίπεδα της περιόδου 2009-2022.

Πέραν των νέων δανείων που θα υπογραφούν στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον, το μέσο κόστος των δανείων θα επηρεαστεί επίσης από παράγοντες όπως ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των δανειοληπτών.

Fitch: «Αντέχουν» τις επιτοκιακές αυξήσεις τα νοικοκυριά – Διαχειρίσιμο το κόστος-3

Έτσι, η Fitch υπολογίζει ότι οι πληρωμές τόκων ως μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών θα αυξηθούν στο 2,6% έως τα τέλη του 2025, από 2,2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτό θα είναι χαμηλότερο από το υψηλό του 5,1% που καταγράφηκε το 2008.

Συνεπώς, ο οίκος καταλήγει ότι αυτή η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων θα είναι διαχειρίσιμη για τα νοικοκυριά. Άλλωστε, τα περισσότερα δάνεια βρίσκονται στα χέρια νοικοκυριών υψηλότερων εισοδημάτων, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση σοκ. Και εξάλλου, τα δάνεια ως ποσοστό του συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών βρίσκονται σε πτώση, καταλήγει η Fitch.

Διαβάστε ακόμη: