Ο πληθωρισμός μειώνει τους δείκτες δημόσιου χρέους, εξηγεί η Fitch Ratings, προσφέροντας “ανάσες” στις χώρες με υψηλούς δείκτες χρέους όπως π.χ. η Ελλάδα.
“Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και του υψηλού πληθωρισμού θα ωθήσει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ελαφρώς χαμηλότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν αυξημένα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία”, αναφέρει η Fitch Ratings.
Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για τα αξιολογούμενα κράτη ήταν ο υψηλότερος εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία το 2021, στο 3,3%, και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,2% το 2022.
Μια αύξηση της διάμεσης τιμής του μέσου ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού κατά 1% στο 4,2% θα μείωνε τη διάμεση τιμή του παγκόσμιου δημόσιου χρέους κατά επιπλέον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, με όλες τις άλλες συνθήκες να παραμένουν ίδιες.
Ο πληθωρισμός τρέχει υψηλότερα στις αναδυόμενες αγορές από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά τα περισσότερα κράτη των αναδυόμενων αγορών έχουν χρέος εκφρασμένο σε ξένα νομίσματα, εκθέτοντας τους δείκτες δημόσιου χρέους σε κινδύνους υποτίμησης του νομίσματος που μπορεί να συνοδεύουν τον υψηλότερο πληθωρισμό.