Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Φινλανδίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις το 2023 και περίπου το 10% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης την ερχόμενη χρονιά.

Το 2023, προβλέπεται για εκείνες, σχεδόν τόσο ζοφερό όσο ήταν και το 2021, η πρώτη χρονιά μετά το «ξέσπασμα» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτίμησε πως η ζήτηση θα υποχωρήσει και ότι οι επενδύσεις θα «συρρικνωθούν» περαιτέρω, το νέο έτος. Περίπου το 25% των εταιρειών με διεθνή παρουσία προβλέπει ότι το εξωτερικό εμπόριο θα καταγράψει μείωση το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, υποχρεώνοντας πολλές επιχειρήσεις να καταφύγουν σε λύσεις για τη μείωση του κόστους», τόνισε ο αναλυτής της Συνομοσπονδίας, Γιάρι Χουοβίνεν. «Οι διαδοχικές κρίσεις έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής πολλών φινλανδικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν περιέλθει σε δεινή θέση», σημείωσε.

Πιο απαισιόδοξες, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πρόβλεψη για μείωση της ζήτησης το 2023, διατυπώνει το 44% και το 43%, αντίστοιχα. Σε όλη τη Φινλανδία, υπάρχουν περίπου 84.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: