Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε υπέρ της αίτησης της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με ψήφους 188-8, ενώ καταγράφηκαν τρεις αποχές.

Οι βουλευτές υποστήριξαν σθεναρά την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την ασφάλειά της.

Ακολούθως, η απόφαση σχετικά με την αίτηση θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα. Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ  παρέθεσε σε ανάρτησή του το αποτέλεσμα στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς το: «ιστορικό».

Υπέγραψε την αίτηση ένταξης η Σουηδία

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε την ιστορική αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης SVT και το TV4.

«Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σαν να ‘προσγειωθήκαμε’ σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε.

Και συνέχισε: «Εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει περίπου έως και ένα χρόνο (η διαδικασία ένταξης)».

Η αίτηση της Σουηδίας θα υποβληθεί τώρα μαζί με αυτή της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η Σουηδή υπουργός.