Financial Times-Ιδιωτικά τζετ: Παραμένει στα ύψη η ζήτηση. Η χρήση ιδιωτικών τζετ αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που -εν μέσω των περιορισμών- επιζητούσαν πιο ασφαλή τρόπο να ταξιδεύουν.

Ωστόσο, σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και η επιβατική στις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες έχει ανακάμψει, η ζήτηση για τζετ δεν δείχνει σημάδια μείωσης.

Εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί ούτε η σημαντική αύξηση του κόστους ναύλωσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται στοιχεία της εταιρείας αεροπορικών δεδομένων WingX, οι παγκόσμιες πτήσεις με επαγγελματικά αεροσκάφη αυξήθηκαν κατά 10% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ήταν 14% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία το 2019.

Σπάνε τα ρεκόρ

Ο Richard Koe, διευθύνων σύμβουλος της WingX, δήλωσε ότι η ζήτηση για ιδιωτικά τζετ έχει «σπάσει ρεκόρ» τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι κρατήσεις για ιδιωτικές πτήσεις άρχισαν να επιταχύνονται το 2020, καθώς οι πλούσιοι και οι επαγγελματίες ταξιδιώτες προσπάθησαν να αποφύγουν το πλήθος και τους περιορισμούς Covid-19 που ισχύουν στις αεροπορικές εταιρείες.

Οι αμερικανικές εταιρείες ιδιωτικών τζετ συνέχισαν να αναφέρουν ισχυρές κρατήσεις πέρυσι. Η Flexjet είπε ότι η περίοδος των διακοπών του περασμένου μήνα ήταν η πιο πολυσύχναστη στην ιστορία της. Η EvoJets ανέφερε ότι οι κρατήσεις ξεκίνησαν δύο μήνες νωρίτερα από τον μέσο όρο, καθώς πολλοί έσπευσαν να εξασφαλίσουν ένα τζετ, καθώς η προσφορά είναι περιορισμένη.

«Έχουμε μεμονωμένα και εταιρικά μέλη που έχουν μεταβεί πλήρως στην ιδιωτική πτήση λόγω μειωμένης ή περιορισμένης εμπορικής υπηρεσίας», δήλωσε ο Kenny Dichter, διευθύνων σύμβουλος της ναύλωσης ιδιωτικών τζετ Wheels Up. Και υπογράμμισε ότι τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 39%.

Παραβλέπουν το αυξημένο κόστος

Η ζήτηση παραμένει ισχυρή παρά το αυξανόμενο κόστος και τις ανησυχίες για τα πολύ υψηλότερα ποσοστά εκπομπών άνθρακα των ιδιωτικών αεροπλάνων ανά επιβάτη από τα εμπορικά αεροσκάφη ή τρένα.

«Ο πληθωρισμός δεν επηρέασε ποτέ το 1% [που μπορούν και χρησιμοποιούν τζετ]», δήλωσε ο Kevin Singh, πρόεδρος της Icarus Jet.

Οι προπληρωμένες μισθώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών αυξήθηκαν 21% σε μια μέση ωριαία τιμή 11.748 δολαρίων από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την Private Jet Card Comparisons.

Διαβάστε ακόμη: