Να μην γίνει μαζική επιστροφή προσφύγων στη Συρία συμβουλεύει η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

“Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους αλλά εμείς δεν συνιστούμε επιστροφές μεγάλης κλίμακας”, οι υποδομές “δεν θα μπορούν να αντέξουν μια τέτοια εισροή”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έιμι Πόουπ, η οποία ηγείται του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λίβανο.

Η Πόουπ πρόσθεσε ότι “χωρίς επενδύσεις στη Συρία, το να στέλνονται πίσω άνθρωποι, το μόνο που θα κάνει είναι να αποσταθεροποιήσει περισσότερο τη χώρα και να δημιουργήσει πιθανότατα πιέσεις ενθαρρύνοντας” ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Η επικεφαλής του ΔΟΜ δήλωσε επίσης ότι μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, που είναι πολλές στη Συρία, έφυγαν από τη χώρα λόγω του φόβου “ενδεχόμενων απειλών” μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Δαμασκό από έναν συνασπισμό ενόπλων ομάδων υπό τη διοίκηση ριζοσπαστών ισλαμιστών.

“Δεκάδες χιλιάδες” άνθρωποι διέφυγαν από τη Συρία και “ακούμε να λένε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες εγκαταλείπουν τη χώρα”, δήλωσε η Πόουπ.

Μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής κοινότητας φέρεται να έφυγαν “όχι γιατί απειλούνται πραγματικά, αλλά γιατί ανησυχούν για πιθανές απειλές” σε μια χώρα της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Ο ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2025, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Μετά την πτώση του Άσαντ, ο οποίος παρουσιαζόταν ως προστάτης των μειονοτήτων, οι νέες αρχές δεσμεύτηκαν να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος δικαίου και να σεβαστούν όλες τις μειονότητες.

Χριστιανοί θρησκευτικοί αξιωματούχοι στη Δαμασκό “δήλωσαν ότι οι κοινότητές τους παραμένουν πολύ ανήσυχες, αν και δεν έχουν φύγει ακόμη”, πρόσθεσε η Πόουπ.

Η επικεφαλής του ΔΟΜ πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει να “διασφαλίσει ότι οι πιο ριζοσπαστικές φωνές στον συνασπισμό αυτό δεν θα αποσταθεροποιήσουν μια κυβέρνηση που θέλει να είναι πιο ανοικτή, δημοκρατική, συμπεριληπτική”.