To 79ο Φεστιβάλ Βενετίας έριξε αυλαία το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, με την τελετή απονομής των βραβείων, σε μία διοργάνωση που παρουσίασε ένα από τα καλύτερα line-up των τελευταίων ετών και ταινίες που αναμένεται να συζητηθούν.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχτηκε -σε μία επιλογή έκπληξη- η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα Λόρα Πόιτρας («Citizenfour») η οποία απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα για το ντοκιμαντέρ της «All the Beauty and the Bloodshed» για τη θρυλική φωτογράφο και ακτιβίστρια Ναν Γκόλντιν, στην οποία και αφιέρωσε το βραβείο. «Αυτό είναι για τη Ναν. Σ′ αγαπώ Ναν. Τη Δευτέρα είναι τα γενέθλιά της, οπότε θα της το πάμε», είπε παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Λέοντα.

Τον Αργυρό Λέοντα, αλλά και το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας, απέσπασε η η Αλίς Ντιόπ για το «Saint Omer», που αφηγείται μία πραγματική ιστορία παιδοκτονίας και θεωρούνταν ένα από τα φαβορί.

Η Κέιτ Μπλάνσετ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, το δεύτερο βραβείο της καριέρας της στη Βενετία, για την ερμηνεία της στον ρόλο της διευθύντριας ορχήστρας στην ταινία «Tár» του Τοντ Φιλντ. Η πάντα υπέροχη Μπλάνσετ ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη λέγοντας ότι «έλειπε από τις οθόνες μας για πάρα πολύ καιρό… και χαίρομαι που επέστρεψες».

Ο Κόλιν Φάρελ έλαβε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στη μαύρη κωμωδία «The Banshees of Inisherin» του συμπατριώτη του Μάρτιν ΜακΝτόνα -ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου-, δηλώνοντας μέσω σύνδεσης από το Λος Άντζελες όπου βρισκόταν, «σοκαρισμένος» που κέρδισε.

Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε ο Λούκα Γκουαντανίνο για το «Bones and All». Η ταινία απέσπασε ένα ακόμη βραβείο για τη νεαρή πρωταγωνίστρια Τέιλορ Ράσελ.

Το ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ δόθηκε στον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος εκτίει ποινή εξαετούς φυλάκισης και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Βενετία.

Η ταινία «World War III» του Χουμάν Σεγιέντι κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα Ορίζοντες.

Τα βραβεία:

Επίσημο Διαγωνιστικό

Χρυσός Λέοντας: «All the Beauty and the Bloodshed» της Λόρα Πόιτρας

Αργυρός Λέοντας – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Saint Omer» της Αλίς Ντιόπ

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Λούκα Γκουαντανίνο για το «Bones and All»

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi: Κόλιν Φάρελ για το «The Banshees of Inisherin»

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi: Κέιτ Μπλάνσετ για το «Tar»

Βραβείο Σεναρίου: Μάρτιν ΜακΝτόνα για το «The Banshees of Inisherin»

Ειδικό βραβείο της Επιτροπής: «No Bears» του Τζαφάρ Παναχί

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι για νέο ταλέντο: Τέιλορ Ράσελ για τον ρόλο της στην ταινία «Bones and All».

Διαβάστε ακόμη: