Τέλος εποχής για τον Roger Federer! Η σημερινή ανανέωση της παγκόσμιας κατάταξης της ATP, φέρνει τον διάσημο Ελβετό να χάνει όλους τους βαθμούς του και να βγαίνει εκτός κατάταξης για πρώτη φορά μετά το ντεμπούτο του, που ήταν πριν από 25 χρόνια.

Ήταν 22 Σεπτεμβρίου του 1997, όταν ο Roger Federer πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ, μετά από τις επιτυχίες που σημείωσε, σε ηλικία 16 ετών τότε, στα Satellites τουρνουά της Ελβετίας.

Από τότε, δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα που ο Federer δεν βρισκόταν στην κατάταξη της ΑΤΡ, συμπληρώνοντας χθες 1.272 συνεχόμενες εβδομάδες – σχεδόν 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας!

Σήμερα, ο 40χρονος Ελβετός έχασε και τους τελευταίους βαθμούς που κρατούσε από το Wimbledon, με αποτέλεσμα να βγει τελείως από την κατάταξη. Πριν 2 εβδομάδες, τη μέρα που ξεκινούσε το Wimbledon, βρισκόταν στο Νο.97 του κόσμου.

Θυμίζουμε πως ο Federer ξεκίνησε τις προπονήσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά η διαδικασία της αποθεραπείας είναι αρκετά δύσκολη και έθεσε για στόχο να επιστρέψει στο tour στις αρχές του φθινοπώρου. Προς το παρόν έχει δηλώσει συμμετοχή σε δύο τουρνουά γι’ αυτή τη χρονιά. Το μη βαθμολογούμενο Laver Cup (23-25 Σεπτεμβρίου) και το 250άρι της Βασιλείας, Swiss Indoors (24-30 Οκτωβρίου). Αν πετύχει έστω μια νίκη στο τελευταίο, θα επιστρέψει ξανά στην κατάταξη.

Εκτός κατάταξης και η Serena Williams

Στο μεταξύ, εκτός κατάταξης της WTA βγήκε σήμερα και η Serena Williams, η οποία επίσης είχε να παίξει από το Wimbledon. Η 40χρονη Αμερικανίδα, κάτοχος 23 Grand Slam τίτλων, δεν συμπλήρωσε έναν χρόνο απουσίας από το tour, αλλά δεν κέρδισε βαθμούς τις δυο εβδομάδες που έπαιξε στο Ίστμπουρν και στο Wimbledon.

Στο Ίστμπουρν έπαιξε μόνο στα διπλά, όπου πέτυχε δυο νίκες μαζί με την Ons Jabeur, γι’ αυτό και βρίσκεται στο Νο.407 της παγκόσμιας κατάταξης των διπλών. Στο Wimbledon έπαιξε στα μονά, αφενός όμως ηττήθηκε στον 1ο γύρο και αφετέρου σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να κερδίσει βαθμούς, αφού το Wimbledon φέτος ήταν μη βαθμολογούμενο τουρνουά.

Να σημειωθεί πως η Serena είχε ξαναβγεί από την παγκόσμια κατάταξη στις αρχές του 2018, μετά το Australian Open, αφού είχε συμπληρώσει ένα χρόνο εκτός αγώνων, μετά και την γέννα της κόρης της, Alexis Olympia.